A kormány Soros elleni kampányának egyik karmestere azt állítja, nem is tudta, hogy Soros György zsidó származású

POLITIKA
2019 január 14., 11:18
comments 352

Nagyon izgalmas cikk jelent meg a svájci Das Magazinban, amit először a 24.hu szemlézett. A lapnak sikerült megszólaltatnia George Birnbaumt, aki Arthur J. Finkelstein munkatársa volt. Finkelsteinnek Orbán tanácsadójaként komoly befolyása volt a magyar politikára, erről 2017-ben, halálakor írtunk utoljára részletesen. A Finkelstein-Birnbaum csapathoz köthető például a magyar kormány Soros György ellen kampánya is, aminek csúcsán, 2017 nyarán vigyorgó Soros Györgyöt ábrázoló plakátok borították el Magyarországot, amin „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén” felirat volt olvasható. A kormány lényegében azt állította, hogy Soros egy titkos tervet eszelt ki, hogy menekültekkel borítsa el Európát, Orbán Viktor pedig ezt akarja megakadályozni.

A mostani cikkben a zsidó származású Birnbaum, akinek apja Holokauszt elől menekült az Egyesült Államokban, egyebek között azt állítja, hogy

ő maga nem is tudott róla, hogy Soros zsidó származású lenne.

Szerinte Soros származására egy pillanatig nem gondoltak a kampány kidolgozása közben. Ő maga egyébként informálódott Orbán Viktor miniszterelnökről, mielőtt belevágott volna a közös munkába, például kérdezősködött arról, hogy Orbán hogy áll a zsidókhoz, és megnyugtató dolgokat hallott: a magyar miniszterelnök fellép az antiszemitizmus ellen és saját lányának, Ráhelnek zsidó nevet adott.

A cikk szerint miután szembesítik a kampánytanácsadót azzal, hogy Sorosnak a közelmúltban levélbombát küldött egy amerikai szélsőséges, majd nem sokkal ezután egy Pittsburgh-i zsinagógában 11 embert lőtt agyon egy ámokfutó, aki a zsidó összeesküvéstől és a Dél-Amerikából az Egyesült Államok felé tartó Soros-karavánról posztolt a Facebookon, Birnbaum felkavartan azt mondja: lehet, hogy visszatekintve őrültségnek tűnik, de az akkori nézőpontból helyesnek látszott [amit tett]. Később viszont arról beszélt, hogy megint ugyanúgy csinálnál, és hogy az ő kampányaik miatt senki sem lett antiszemita.

A cikkben arról is szó esik, hogy Birnbaum és Finkelstein még 2008 környékén, Benjamin Nenatnyahu izraeli miniszterelnök ajánlásával keveredett Magyarországra, és először a Századvéggel szerződtek le egy évre. Az írás szerint már a 2010-es fideszes választási kampány sikerében is jelentős szerepük volt, és pont azért kellett kitalálniuk Soros Györgyöt mitikus főellenségként, mert 2010-ben megsemmisítő vereséget mértek az ellenzékre, így nem volt ki ellen küzdeni. A svájci lap szerint a Soros elleni kampány első felvonása egyébként 2013-ban a Heti Válasz Soros félmilliárdot adott Orbán ellenfeleinek című írásával kezdődött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.