Kerülje munkatársaim megkeresését - válaszolta a közmédia főnöke Hadházy Ákos megkeresésére

Média
2019 január 14., 08:20

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még december elején, az MTVA székházában történt tettlegesség előtt, levélben kért időpontot a közmédia vezetőitől egy személyes találkozóra.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a képviselők bármilyen állami szervezet vagy közintézmény területére beléphetnek, és a gyakorlat az elmúlt években nagyjából az volt, hogy a felkeresett intézmények vezetői leültek válaszolni a politikusok kérdéseire, még ha nem is voltak mindig borzasztóan készségesek.

Hadházy először december 10-én írt levelet Németh Zsoltnak, az M1 csatornaigazgatójának és a hírhamisító Papp Dánielnek, az MTVA megbízott vezérigazgatójának, hogy találkozni szeretne velük, és a közmédiáról beszélgetni. Hadházy több időpontot is felkínált a vezetőknek, de azok mindketten azt válaszolták, hogy munkahelyi feladataik mennyisége miatt nincs idejük találkozni vele, illetve hogy szerintük Hadházy korábban negatív dolgokat mondott a közmédiával kapcsolatban.

Ez a levelezés még azelőtt ment le, hogy december 16-án és 17-én az MTVA épületénél megjelent országgyűlési képviselőket, köztük Hadházy Ákost, az intézmény fegyveres biztonsági szolgálata erőszakkal távolította el a területről, miután azok bementek a közmédia székházába.

December 17-én, az MTVA-nál történt erőszak után Hadházy újabb levelet írt, ekkor már csak Papp Dániel megbízott vezérigazgatónak, hogy akkor javasoljon ő időpontot a találkozóra, mert személyesen szeretne beszélgetni vele a közmédia ügyeiről.

Papp erre a levélre a napokban válaszolt, és a következőket írja:

  • december 16-án és december 17-én az ellenzéki képviselők „megfélemlítették, fenyegették, inzultálták az MTVA munkatárait, nyilvánosságra hozták személyes adataikat”;
  • emiatt Papp Dánielnek nem csak kollégái kaptak fenyegetéseket, hanem az ő családját is zaklatták;
  • ezeknek ellenére ők továbbra is hajlandóak írásban válaszolni Hadházy kérdéseire;
  • esetleg forduljon az NMHH-hoz vagy az országgyűlés kulturális bizottságához;

Ezeken kívül Papp Dániel még a következőket írja:

„Tisztelettel kérem Önt, hogy (...) a jogszabályi előírások betartása érdekében kerülje munkatársaim közvetett vagy közvetlen megkeresését. Nyomatékkal kérem a törvényi szabályozás figyelembevételét tartalmi ügyekben, ahol munkatársaim zaklatása politikai nyomásgyakorlásnak minősül a tartalomkészítők munkájára!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.