Bírósághoz fordul a TASZ a kormányzati médiaholding miatt

„Ahogy az közismert, Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) néven hoz létre médiabirodalmat a kormány, a hazai médiapiacon példátlan koncentrációt megvalósítva. A kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját, ezért azt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálta. A Szabad Pécs online hírportált képviselve azért fordultunk bírósághoz, mert az összeolvadás több szempontból alkotmányellenes. Célunk, hogy a bíróság megváltoztassa a GVH döntését, vagy új eljárás lefolytatására kötelezze a szervet” - írja friss közleményében a TASZ.

A TASZ szerint a kormányrendelet és az annak lehetőséget adó törvény azért alkotmányellenes, mert nem szab határt annak, hogy a Kormány egyes üzleti tranzakciókat kivonjon a versenyvédelmi eljárás alól. A KESMA esetében pedig a TASZ szerint a kormány visszaélésszerűen is alkalmazta a jogszabályt, mikor a fúziót a GVH-vizsálat alól kivonó rendelethez egyszavas indoklást fűzött.

A keresetben azt is kérték, hogy a bíróság vizsgálja meg a GVH döntését, miszerint nem indítanak vizsgálatot a fúzió ügyében. „Elsődlegesen azt kértük a bíróságtól, hogy változtassa meg a GVH döntését és tiltsa meg az összefonódást, ennek hiányában pedig azt, hogy kötelezze a GVH-t a versenyfelügyeleti eljárás lefolytatására” - írták.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.