Békemenetet tartottak Párizsban, elegük van az erőszakos tüntetésekből

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

10 ezer, más források szerint 15 ezer ember vonult fel Párizs utcáin vasárnap délután, és tüntetett az elmúlt hetekben egyre elharapózó erőszakos megmozdulások miatt. A „vörös sálas” vonulásként meghirdetett esemény résztvevői a „sárgamellényes” demonstrációkon tapasztalható erőszak beszüntetését követelték. 

Tüntetők Párizs utcáin a békés véleménykifejezés mellettFotó: Benjamin Filarski/Hans Lucas

Franciaországban november óta tízezrek vonultak utcára a kormány tervezett üzemeanyag-adó bevezetése miatt, de a tüntetéssorozat már néhány hét alatt általános, kormányellenes jelleget öltött, és erőszakos cselekményekre is sor került. 

Szélsőséges csoportok rendszeresen összecsaptak a rendőrökkel, több ezer embert állítottak elő, volt hogy a rendőrök fejvesztve kellett meneküljenek. Több százan megsérültek az összecsapásokban, a sárgamellényesek egyik vezetője fél szemére megvakult a legutóbbi demonstráción, miután eltalálta egy gumilövedék.  

A vörös sálasok már 21 ezren vannak a Facebook-on, és azt követelik, hogy legyen vége az utcai randalírozásnak. Ebben konszenzus van, de már most vannak egyet nem értesek is. Sokan azt szeretnék, ha végre visszatérne a normális mederébe a Franciarország, megszűnnének a fél- és egészpályás útlezárások, amik nem csak bénítják az országot, de nagyon sokba is kerülnek Franciaországnak. 

A turizmus visszaesése, a látványosságok elbarikádozása, a megrongált épületek és boltok összességében pénzügy katasztrófát jelentenek az országnak. Mások Macront támogatják a krízisben, amivel mások megint csak nem értenek egyet - ők az elégedetlenség erőszakos kifejeződése ellen tiltakoznak.   

Hiába vonta vissza az üzemanyag-adó tervét már decemberben a kormány, elveszítette az irányítást az események felett, a sárgamellényes tüntetések 11. hétvégéjén is még 69 ezer ember ment utcára, hogy tiltakozzon Macron politikája ellen. (BBC

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.