Idén már Tarlós István dönti el, hogy melyik budapesti színház mennyi pénzt kap

színház
2019 január 28., 13:08
comments 164

Gulyás Gergely általános miniszter jelentette be hétfőn, a kormány és a főváros megállapodott a fővárosi színházak támogatásáról. Azért kellett tárgyalni a kérdésről, mert a kormány tavaly egyik pillanatról a másikra megszüntette az előadóművészet TAO támogatását, amiből 2017-ben 2,6. 2018-ban pedig 3.3 milliárd forintot kapott a 11 (fővárosi) önkormányzati tulajdonú budapesti színház. Ehhez képest az új megállapodás szerint a színházak 3,5 milliárd forint támogatást kapnak 2019-ben, amit a kormány a főpolgármester javaslata alapján oszt fel, tehát lényegében Tarlós dönt róla, hogy melyik színház mennyi pénzt kap.

Az nem egyértelmű, hogy az új rendszerben mi lesz az "alternatív" társulatok támogatásával, erről Fekete Péter kulturális államtitkár azt mondta, hogy „akik valós szakmai munkát végeznek, meg fogják kapni a támogatásukat”. Pintér Béla múlt héten pénteken a lehetséges változásokról mondta

„Amíg anyagilag teljesen el nem lehetetlenítenek, amíg nem áll fenn az a helyzet, hogy félelemből egy játszóhely sem fogad be bennünket, addig maradunk. De nem szeretnék taktikázni vagy óvatoskodni, mert attól nagyon rosszul érezném magam. Ráadásul még a nézőink is csalódnának bennünk”.

(Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.