Minden idők legértékesebb NBI-es játékosát szerződtette a Fradi

Elképesztő vásárlásba kezdett a Ferencváros a téli átigazolási időszakban. Nyolc játékost szerződtettek, van köztük a Juventus tartalékból szerződtetet szír menekült, Kenyában született dél-szudáni származású norvég, grúz, ukrán, fehérorosz, belga, Angliából visszatérő magyar tehetség és most jelentették be a brazil Isaelt, aki valószínűleg minden idők legértékesebb NBI-es játékosa. 

A szerződésről hírt adó klub maga hivatkozik a transfermarkt becslésére, ami 2,8 millió euróra teszi a brazil támadó árát, ezzel a Fradi szerint is Isael az NB I legértékesebb futballistája. A 30 éves támadó a kazah Kairat Almatyban játszott az elmúlt négy és fél évben, ahol 112 mérkőzésen 34 gólt és 41 gólpasszt jegyzett. 

A Fradi ingyen szerezte meg, de a fizetése rekordnagyságú lehet. A brazil játékos érkezéséről már két napja lehetett olvasni a konkurens Videoton szurkolóinak Facebook-csoportján, ahol azt írták, hogy 60 ezer euró (19 millió forint) lehet a fizetése. Ez természetesen nem hivatalos értesülés, a Fradi nem hozta nyilvánosságra, milyen fizetést ad a játékosnak. De az kétségtelen, hogy a brazil érkezését megjósolták. 

Az, hogy az államilag fenntartott magyar fociban irgalmatlanul elszaladtak a fizetések, az UEFA 2017-ről szóló jelentéséből is kiderült. Aszerint a 12 elsőosztályú magyar klub bérkerete összesen 16,8 milliárd forint volt. Ez most már biztos, hogy több. Az NBI utolsó előtti helyezettje azzal büszkélkedett a napokban, hogy megvették az egyik legértékesebb román labdarúgót.

Így nem csoda, ha a tervek szerint 2030 a dátum, amikorra a magyar focinak a piacról kellene végre eltartania saját magát. Értsd jegybevételekből, játékoseladásokból, nemzetközi kupameccsekből származó bevételekből és nem taóból vagy állami cégek támogatásából. Addig még 11 év van hátra.