Oroszország is felmondja a nukleáris rakétákat korlátozó szerződést, és rakétafejlesztésbe kezd

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton bejelentette, hogy Oroszország felmondja részvételét az 1987-ben kötött INF-egyezményben, azaz a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésben.

Az Egyesült Államok pénteken jelentette be a szerződésből való kilépését az oroszokra hivatkozva, mondván, hogy azok megszegik a szerződés előírásait, és nem lehet az USA „az egyetlen ország a világon, amelyet ez a szerződés egyoldalúan korlátoz”.

Vlagyimir Putyin szombaton elrendelte a Kalibr manőverező repülőgépek szárazföldi változatának és a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétának a kifejlesztését. Azt mondta, mivel az Egyesült Államok felfüggeszti a szerződésben való részvételét, ezért ők is így tesznek.

Fotó: Aleksey Nikolskyi/Sputnik

Az INF-szerződést 1987-ben írta alá az Egyesült Államok és az akkori Szovjetunió Az egyezmény a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. A szerződés, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését. (MTI, BBC)