Oroszország is felmondja a nukleáris rakétákat korlátozó szerződést, és rakétafejlesztésbe kezd

2019 február 2., szombat 9:11
397

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton bejelentette, hogy Oroszország felmondja részvételét az 1987-ben kötött INF-egyezményben, azaz a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésben.

Az Egyesült Államok pénteken jelentette be a szerződésből való kilépését az oroszokra hivatkozva, mondván, hogy azok megszegik a szerződés előírásait, és nem lehet az USA „az egyetlen ország a világon, amelyet ez a szerződés egyoldalúan korlátoz”.

Vlagyimir Putyin szombaton elrendelte a Kalibr manőverező repülőgépek szárazföldi változatának és a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétának a kifejlesztését. Azt mondta, mivel az Egyesült Államok felfüggeszti a szerződésben való részvételét, ezért ők is így tesznek.

Fotó: Aleksey Nikolskyi/Sputnik

Az INF-szerződést 1987-ben írta alá az Egyesült Államok és az akkori Szovjetunió Az egyezmény a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. A szerződés, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt