Palkovics májusban kezdhet neki az MTA feldarabolásának

Egy kutatóra hivatkozva a 168 Óra arról ír, Palkovics László hogyan alakítaná át májusban az MTA kutatóhálózatát. A laphoz befutott információk szerint az MTA-ról teljesen leválasztják a kutatóhálózatot. Valamint létrehoznának egy Eötvös Lorándról elnevezett intézetet, és oda kerülnek azok az intézetek, amelyeket a miniszter is megtartana.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszterFotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

 A lap szerint ilyen lehet a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), vagy a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet. Ugyanakkor  humán intézetek egyben tartása nem cél. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont bemehet valamelyik egyetem alá, itt az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem neve is felmerült. A természettudományi intézeteket várhatóan a Bay Zoltán intézethálózathoz csatolják. Az intézetek egy részét megszüntetik, az MTA pedig megmarad köztestületnek. 

Emlékeztetnek arra is, hogy tavaly nyáron a költségvetési és az akadémiai törvény módosításával az MTA költségvetésének nagy része (28 milliárd forint) Palkovics minisztériumának felügyelete alá került. Az MTA idén még csak a háromhavi bértömeget kapta meg a tárcától, illetve 8 milliárdot a kiválósági programokra. A többi pénzt a törvényi előírás ellenére a minisztérium visszatartja. (168 Óra)