Palkovics májusban kezdhet neki az MTA feldarabolásának

POLITIKA
2019 február 7., 21:18
comments 324

Egy kutatóra hivatkozva a 168 Óra arról ír, Palkovics László hogyan alakítaná át májusban az MTA kutatóhálózatát. A laphoz befutott információk szerint az MTA-ról teljesen leválasztják a kutatóhálózatot. Valamint létrehoznának egy Eötvös Lorándról elnevezett intézetet, és oda kerülnek azok az intézetek, amelyeket a miniszter is megtartana.

photo_camera Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A lap szerint ilyen lehet a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), vagy a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet. Ugyanakkor humán intézetek egyben tartása nem cél. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont bemehet valamelyik egyetem alá, itt az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem neve is felmerült. A természettudományi intézeteket várhatóan a Bay Zoltán intézethálózathoz csatolják. Az intézetek egy részét megszüntetik, az MTA pedig megmarad köztestületnek.

Emlékeztetnek arra is, hogy tavaly nyáron a költségvetési és az akadémiai törvény módosításával az MTA költségvetésének nagy része (28 milliárd forint) Palkovics minisztériumának felügyelete alá került. Az MTA idén még csak a háromhavi bértömeget kapta meg a tárcától, illetve 8 milliárdot a kiválósági programokra. A többi pénzt a törvényi előírás ellenére a minisztérium visszatartja. (168 Óra)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt