A CEU kiáll az MTA mellett

TUDOMÁNY
2019 február 11., 17:10
comments 122

A CEU aggodalommal követi a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) kapcsolatos fejleményeket - írja közleményében a Central European University.

„A demokratikus alapjogok fokozatos korlátozását érzékelve úgy látjuk, hogy az MTA-n dolgozó kollégáink kutatási szabadsága és hivatása is egyre nagyobb veszélyben van.”

A CEU szerint az MTA Magyarország legfontosabb tudományos intézménye, kiemelkedő munkájával mindig is a teljes magyar társadalmat szolgálta. Az Akadémia intézményi kutatóhálózata Európában az egyik legsikeresebb. Az Akadémia függetlenségének aláásását célzó legújabb tervek hátráltatják a kutatás eredményességét, és politikai motivációjuk is minden eddiginél nyilvánvalóbb. Az egyetem vezetése szerint a magyar társadalom és a kormányzat alapvető érdeke, hogy olyan megoldás szülessen, amely tiszteletben tartja az intézményi függetlenséget, és biztosítja az Akadémia több mint másfél évszázados tudásteremtő munkáját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.