Élőlánccal tiltakoznak az MTA szétverése ellen

2019 február 12., kedd 11:46
319

Több százan tüntetnek kedd délután a Magyar Tudományos Akadémia épületénél. Helyszíni tudósítónk szerint több százan vannak. 

Fotó: Halász Júlia/444

A rendezvény elején a szervezők azt mondták, Lovász László MTA-elnök is felszólal, ez végül nem történt meg, az elnök egyből bement a döntő jelentőségű elnökségi ülésre. A tüntetők egy petíciót adtak át neki arról, hogy ne fogadja el a kutatóhálózat leválasztását az MTA-ról.

A rendezők elmondása szerint a tiltakozásban először a társadalomtudósok aktivizálódtak, aztán a természettudósok is melléjük álltak, ezzel együtt sem optimisták.

Fotó: Halász Júlia/444

És miért tiltakoznak? Mert a CEU után Széchenyi Magyar Tudományos Akadémiáját is a levesbe aprítaná a kormány. És azért most, mert az MTA kibővített elnöksége kedd délután dönt arról, hajlandóak-e a kormány által lefektetett szabályok szerint játszani, vagy kitartanak a tiltakozás mellett, amivel viszont több ezer ember megélhetése kerülhet veszélybe. Közben szolidaritási akciókat tartanak Szegeden és Kolozsváron is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt