Élőlánccal tiltakoznak az MTA szétverése ellen

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Több százan tüntetnek kedd délután a Magyar Tudományos Akadémia épületénél. Helyszíni tudósítónk szerint több százan vannak. 

Fotó: Halász Júlia/444

A rendezvény elején a szervezők azt mondták, Lovász László MTA-elnök is felszólal, ez végül nem történt meg, az elnök egyből bement a döntő jelentőségű elnökségi ülésre. A tüntetők egy petíciót adtak át neki arról, hogy ne fogadja el a kutatóhálózat leválasztását az MTA-ról.

A rendezők elmondása szerint a tiltakozásban először a társadalomtudósok aktivizálódtak, aztán a természettudósok is melléjük álltak, ezzel együtt sem optimisták.

Fotó: Halász Júlia/444

És miért tiltakoznak? Mert a CEU után Széchenyi Magyar Tudományos Akadémiáját is a levesbe aprítaná a kormány. És azért most, mert az MTA kibővített elnöksége kedd délután dönt arról, hajlandóak-e a kormány által lefektetett szabályok szerint játszani, vagy kitartanak a tiltakozás mellett, amivel viszont több ezer ember megélhetése kerülhet veszélybe. Közben szolidaritási akciókat tartanak Szegeden és Kolozsváron is.