Orbán Viktor arra kéri a XV. kerületi Fidesz vezetőjét, hogy lépjen hátra egyet, és …

Tbg
politika
2019 február 13., 13:30

„A hosszú hadjáratok természetéhez az is hozzátartozik, hogy a sorok újrarendezése után, az első vonalban álló régi és kipróbált harcosok olykor hátrébb lépjenek, és tapasztalataikkal segítsék a további küzdelmet” – írta Orbán Viktor levélben László Tamás volt országgyűlési képviselőnek, a Fidesz XV. kerületi választókerületi elnökének. A levelet László a Facebook-oldalán osztotta meg.

Orbán Viktor búcsúlevele László Tamásnak
photo_camera Orbán Viktor búcsúlevele László Tamásnak

Orbán Viktor kormányfő egyben a Fidesz elnöke ezzel a levéllel hívta vissza tisztségéből Lászlót. „2004-ben kezdődött és 2019-ben ért véget az Orbán Viktor miniszterelnök úrtól kapott megbízatásom” – írta a volt polgármester és országgyűlési képviselő a levél apropóján.

Lászlót Tamás 2018-ban két vereséget is elszenvedett a 12. választókerületben, áprilisban nem sikerült újráznia a DK-s Hajdu László akkori polgármesterrel szemben a parlamenti helyért folyó küzdelemben, majd alulmarad az időközi polgármester-választáson is, ahol Hajdu visszalépése miatt kellett új polgármester-választást kiírni. A RÁTE-s Németh Angéla győzte le Lászlót.

Szétverte a pártot helyben

A képviselő posztjában felsorolja választókerületi vezetőként 2004 és 2019 között hány választásban vett részt, és sorolja a kerületben elért eredményeket, két kudarcot is megemlítve, például a földbe állt rendelőberuházásról nem ír:

„Polgármesterségem alatt százötvennégy fejlesztést készítettem elő, bonyolítottam, mindössze két meg nem valósult fejlesztés fűződik a nevemhez: az Újpalotai Közösségi Ház és a Sportpalota Sport- és Rendezvényközpont, bár ezekre is jogerős építési engedéllyel rendelkezünk.”

László kemény kézzel vezette a kerületi Fideszt, a 2010-es és 2014-es ciklusban is a párt belső feszültségeitől, kizárásoktól volt hangos a kerület, több fideszes képviselőt is sikerült kizáratnia a frakcióból, amellyel azonban csak azt érte el, hogy az ellenzék megerősödött, a Fidesz elvesztette az irányítást, alapszervezete széthullott 2015-ben. Volt olyan helyi fideszes képviselő is, Merk Péter, aki egyszerűen hátat fordított a pártnak.

László Tamás 2018-ban
photo_camera László Tamás 2018-ban Fotó: Fidesz.hu

László volt az, aki néhány hete fórumot szervezett a fiatal ellenzéki tüntetőket alpári hangnemben kritizáló Bayer Zsoltnak a kerületben. (Talán véletlen egybeesés, de a Bayer-fórum előzménye volt Nagy Blanka emlékezetes kecskeméti megszólalása a híressé vált „lépjen hátra egyet…” fordulattal – idézet a Trópusi vihar című filmből –, amely Orbán levelében is visszaköszön.)

Az eseményen megjelent demonstrálókat Fidesz-párti önkéntes rendfenntartók, Bede Zsolt és egy fekete csuklyás haverja dobták ki, ami szintén nem sülhetett el jól a párt megítélése szempontjából.

László utódja a választókerületi Fideszben Pintér Gábor volt alpolgármester lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.