Újra éheztetnek a tranzitzónában a Helsinki Bizottság szerint

Egy öttagú iraki család nyolc hónapja van bezárva a tompai tranzitzónába. A szülők múlt péntek óta nem kapnak enni. Csak az jut nekik, ami a kisgyerekeiktől (egyikük súlyos beteg) megmarad

- írja a Magyar Helsinki Bizottság, amely a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy lépjen fel a szülők éheztetése és kínzása ellen. A bíróság döntése most érkezett meg, eszerint a hatóságnak haladéktalanul enni kell adni az ügyfeleiknek.

„Továbbra sem értjük, annak az elemi teendőnek a felismeréséhez, hogy egy hatóságnak enni kell adnia a rá bízott embereknek, miért kell strasbourgi döntés - áll a Helsinki közleményében. - Azért abban bízunk, hogy ma este már nem maradnak élelem nélkül a szülők.”

Tavaly nyáron a Helsinki Bizottság tárta fel, hogy az új szabályok nyomán a menedékkérők nagy részét az éheztetés fenyegeti, mert a Bevándorlási Hivatal nem adott enni azoknak, akiknek a kérelmét elfogadhatatlanság miatt elutasították, de ők bírósághoz fordultak. A hatóságok azt is megakadályozták, hogy az éhezők egyházi és civil szervezetek ételadományaihoz juthassanak. Aztán a felháborodás láttán a hivatal „megtalálta a jogi kiskaput”, így a tranzitzónákban fogva tartott menedékkérők mindegyike kaphatott ételt. 

A Helsinki most emlékeztet, hogy már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy „ha nem módosítják a rendeletet, újabb éheztetésekre kerülhet a sor. Nem módosították.” 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.