A tompai tranzitzónában egy hét után végre adtak enni egy iraki család felnőtt tagjainak is

Több 444 videó?
Szeretném

Csütörtök délben kaptak először ebédet annak az 5 tagú iraki családnak a felnőtt tagjai, akiket a tompai tranzitzónában múlt péntek óta élelem nélkül tartott fogva a magyar állam – mondta el az Indexnek Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság sajtósa.

A jogvédő szervezet azután fordult a nemzetközi bírósághoz, hogy megtudták, az apa és anya napok óta nem kap ellátást, és a 3 gyerekük után megmaradt ételen élnek. A lap azt írja, hogy a Helsinki Bizottság ügyvédje a helyszínen ellenőrizte, hogy az állam végrehajtja a strasbourgi emberi jogi bíróság ideiglenes intézkedésében foglaltakat.

A tompai tranzitzónaFotó: Kisbenedek Attila/AFP

Tavaly nyáron a Helsinki Bizottság tárta fel, hogy az új szabályok nyomán a menedékkérők nagy részét az éheztetés fenyegeti, mert a Bevándorlási Hivatal nem adott enni azoknak, akiknek a kérelmét elfogadhatatlanság miatt elutasították, de ők bírósághoz fordultak. A hatóságok azt is megakadályozták, hogy az éhezők egyházi és civil szervezetek ételadományaihoz juthassanak. De a felháborodás láttán a hivatal „megtalálta a jogi kiskaput”, így a tranzitzónákban fogva tartott menedékkérők már kaphattak ételt. (Index)