Az Airbus nem gyártja többé a világ legnagyobb utasszállítóját

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Az európai repülőgyártó bejelentette, hogy leállítják az A380-as, 'superjumbo' néven is emelgetett repülőgép gyártását. Az A380-as jelenleg a világ legnagyobb forgalomban lévő utasszállító gépe. 

A megrendelt példányok legyártására még sor fog kerülni, várhatóan az utolsó A380-as 2021-re készül el. A döntést azután hozta meg az Airbus, hogy a vállalat legnagyobb megrendelője, az Emirates csütörtökön mérsékelte egy korábbi megrendelését, és 162 helyett 123 repülőt kértek. 

Az Airbus bejelentette azt is, hogy tárgyalásokat fog kezdeni a beszállítóikkal, hogy mi legyen annak a 3-3500 embernek a sorsa, akinek munkáját közvetlenül érinti a mostani döntés. 

Az utasszállító gépek piacát követő elemzők szerint az A380-as vesztét az hozhatta el, hogy az óriásgép képtelen volt versenyezni a kisebb repülőkkel, és még a nagyobb távokra is inkább Boeing 787-es és 777-es, valamint Airbus A330-as és A350-es modelleket vásárolnak a légitársaságok. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.