Palkovics éveken át vett fel havi 800 ezres fizetést az MTA-tól, de közben nem publikált semmit

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Magyar Narancs írta meg, hogy az MTA kutatóhálózatát éppen felszámolni akaró Palkovics László miniszter éveken át vett fel fizetést az MTA egyik kutatóintézetétől, miközben nem publikált. 

A kormányzati sajtóban éppen az az egyik fő érv az MTA "átalakításának" szándéka mellett, hogy az akadémikusok nem azt kutatják, amire a kormány szerint valóban szükség lenne, illetve az is többször előkerült, hogy az akadémikusok nem publikálnak eleget, még ha az erre felépített, a Figyelőben megjelent cikkről ki is derült, hogy nem írja le túl pontosan a valós helyzetet. 

Orbán Viktor és Palkovics László a miniszterelnök idei évértékelő beszédénFotó: botost/444.hu

Bár egy kutatói munka teljesítményét nem feltétlenül lehet lemérni a publikációk számából, de ha már a kormány sajtója annyira szeret erre hivatkozni, akkor a lap megnézte, mi a helyzet a szintén MTA-tag Palkoviccsal: a miniszter életrajza szerint 2006 óta az akadémia tagja, 2013 óta rendes tag, 2000-től az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) munkatársa.

És Palkovics úgy kapott fizetést mindkét helyről, hogy semmi nyoma nincs annak, hogy 2014 óta bármit publikált volna. Mint a lap írja, az Akadémia rendes tagjaként viszont havi 455 ezer forintot kap Palkovics, míg a SZTAKI-tól (legalább tavaly júniusig) havi 800 ezer forintot kapott.

Palkovics a SZTAKI-tól külön szerződés alapján kapott pénzt, ezt a szerződést tavaly kérte ki az Átlátszó, ekkor derült ki, hogy az első szerződés még 2000-ben kelt s Palkovics feladataként előírja évi 2 publikáció megjelentetését. A szerződést azóta többször is módosították, az viszont nem derült ki, hogy a publikációs kötelezettségét ez érintette volna. 

Mint a lap írja, a kikért dokumentumok közül különösen érdekes a harmadik módosítás: egy tegeződő levélből kiderült, hogy Palkovics szerződése lejár, és megköszönik eddigi munkáját. Ugyanakkor besorolása és illetménye nem módosult. A dátumot kitakarták, de a szerződést az igazgatói posztot 2015-ig betöltő Inzelt Péter írta alá.

Mint a Magyar Narancs megjegyzi, Palkovics vagyonnyilatkozatai alapján2016 januárjában még 400 ezer forintot kapott a SZTAKI-tól, 2017-től kezdve 2018 júniusáig viszont már havi bruttó 800 ezer forintos SZTAKI-tól származó jövedelemről számolt be a miniszter. Úgy, hogy ekkor már évek óta nem publikált semmit, és mivel ekkor   oktatásért felelős államtitkár volt, vélhetően más tudományos tevékenységre sem lehetett ideje.  

2018 augusztusában aztán közölte a SZTAKI, hogy Palkovics már nincs velük szerződésben, és a miniszter legutóbbi vagyonnyilatkozatában már nem is szerepelt semmiféle összeg a SZTAKI-tól. 

A lap megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, és a válaszukból kiderült, hogy Palkovics valóban nem publikált az elmúlt években: „Kutatási tevékenysége így azóta csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki“, és hozzátették, „Palkovics László nem tartja elfogadhatónak azt az egyébként bevett gyakorlatot, hogy olyan publikációkon tüntesse fel a nevét szerzőként, amelyeknek csak az előkészítésében vagy koordinálásában vett részt.“

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.