Kizárták Demeter Mártát a honvédelmi bizottságból

2019 február 18., hétfő 15:34
276

Az idén először összeülő parlament hétfőn 124 igen, 25 nem szavazattal felmentette az LMP-s Demeter Mártát a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából. Így 1990 óta ő az első, akit megfosztottak a bizottsági tagságától. 

Egy hete az Alkotmányvédelmi Hivatal úgy ítélte meg, hogy Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent, miután az LMP társelnöke összekeverte egy Cipruson szolgáló katonatiszt gyerekével a miniszterelnök lányát, és azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Flóra járt honvédségi repülővel Cipruson. A vizsgálatot Kövér László kezdeményezte a képviselő ellen. 

Demeter Márta, az LMP parlamenti képviselője Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

De rögtön megtárgyalta a parlament Tordai Bence megbüntetését is. 118 igen, 28 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett megszavazta Kövér László határozatát, amely harmadával, 504 900 forinttal csökkentette az ellenzéki képviselő esedékes tiszteletdíját.

Tordai Bencét a parlament december 10-i fellépése büntették. Az ellenzéki frakciók aznap 2925 módosító javaslatot nyújtott be a túlóratörvényhez, amikről az ellenzék tiltakozása ellenére egy szavazással döntött az Országgyűlés.

Az ülésnapon Tordai Bence több ellenzéki képviselőtársával a határozathozatalkor füttyszóval, hangos bekiabálással, majd folyamatos sípszóval zavarta. Kövér határozata szerint „a napirend elfogadása kiemelkedő jelentőségű, így az arról történő szavazás akadályozása alkalmas arra, hogy az Országgyűlés működését ellehetetlenítse, így az Országgyűlés rendjét a képviselő magatartása súlyosan sértette”.

A határozat azt is kimondja, mivel Tordai Bence az Országgyűlés jegyzője is, a nagy nyilvánosság előtt tanúsított provokatív magatartása alkalmas volt arra, hogy jelentős mértékben csorbítsa „a plenáris viták - közügyek megvitatásához méltó - színvonalába vetett közbizalmat”.

De mivel a házbizottság ülésén nem volt konszenzus a képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről, az Kövér László házelnök saját jogkörében eljárva hozta meg a döntést.Tordai Bence ezután fordult a mentelmi bizottsághoz, kérve a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését, a testület azonban elutasította kérését, így került a plenáris ülés elé a kérdés. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt