Pénzbüntetést kapott a svéd egyetemista, aki megakadályozta egy afgán menedékkérő kitoloncolását

A svéd bíróság 3000 korona (~90 ezer forint) megfizetésére kötelezte Elin Erssont, amiért tavaly megakadályozta egy afgán menedékkérő deportálását Svédországból. Az egyetemista lány azután vett jegyet a Göteborgból Törökországba tartó járatra, hogy megtudta, azzal toloncolnák ki az országból az afgán férfit. A gépen aztán a felszállás előtt Ersson megtagadta, hogy leüljön, így megakadályozta a gép indulását. Az állósztrájkot a Facebookon közvetítette

Elin Ersson a bíróságonFotó: ADAM IHSE/AFP

Akkor az az afgán menedékkérő, akinek a kitoloncolását meg akarta akadályozni, akkor nem volt a gépen, de ott volt egy másik afgán férfi, akit azután utasítottak ki, hogy letöltötte a börtönbüntetését. Végül az 52 éves férfit kísérték le a gépről, hogy  Ersson is elhagyja a fedélzetet.  

Azóta az afgán férfit - akit azért utasítottak ki, mert bűncselekményt követett el - már deportálták Svédországból, egy másik géppel, ahogy a menedékkérőt is. Elin Ersson akkoriban azt mondta, hogy nem azt akarta, hogy a férfi megússza a felelősségre vonást, hanem azt, hogy Svédországban tölthesse le a büntetését, mert Afganisztában az élete, és nem csak a szabadsága lehetett veszélyben. (BBC)