A legnagyobb svéd bank is belekerült a Danske Bank 200 milliárd eurós pénzmosási botrányába

Pénzmosás gyanújába keveredett az egyik legnagyobb svéd bank, a Swedbank, aminek emiatt több mint 12 százalékkal zuhant az árfolyama a stockholmi tőzsdén szerdán. Röviddel 17 óra előtt a Swedbank árfolyama 12,8 százalék mínuszban állt a stockholmi értéktőzsdén. A többi vezető svéd bank árfolyama is csökkent, például a SEB részvénye 3,59 százalékos, a Nordea Banké pedig 1,60 százalékos gyengülést jelzett.

Egy twitteres rémhírterjesztés után sorban állnak Rigában a Swedbank automatájához 2011. december 12-én.Fotó: Ilmars Znotins/AFP

Az SVT svéd televíziós csatorna a hozzá eljutott dokumentumokra hivatkozva közölte, hogy a Swedbank is részese lehetett annak a 8 éven át tartó, sok milliárd eurós pénzmosási ügynek, aminek eddigi gyanúsítottja a dán Danske Bank volt. Az SVT állítása szerint a Swedbanknál kb. 4 milliárd eurónak megfelelő összeget mostak tisztára Észtországban működő leánycégén keresztül.

Az ügy tavaly pattant ki, amikor a Danske Bank által megrendelt korábbi független vizsgálat kimutatta, hogy 2007 és 2015 között kb. 200 milliárd euró folyt át a Danske Bank észtországi leányvállalatán, 15 ezer devizakülföldi ügyfél számláin keresztül. A tranzakciók nagy része gyanúsnak bizonyult, több 10 milliárd eurót moshattak tisztára az észtországi leányvállalaton keresztül. A piszkos pénzek főleg Oroszországból jöttek, de más volt szovjet köztársaságokból is érkeztek.

A Danske Bank épp kedden jelentette be, hogy bezárta leánycégeit Oroszországban és a balti államokban.

A Swedbank most úgy került a képbe, hogy az SVT által megszerzett dokumentumok szerint a Danske Bank észtországi fiókján átfolyó kb. 200 milliárd euróból csaknem 4 milliárdnyit a Swedbank észtországi leánycégétől utalták el.

Az ügyben az észt pénzügyi felügyelet azt mondta: nem rendelkezik semmilyen bizonyítékkal, ami arra utalna, hogy a Swedbank részt vett a Danske Bank gyanús ügyleteiben.

Az észt szakhatóság közölte: „vizsgálják az ügyet, más bankokhoz hasonlóan a Danske Bank sem működhetett a pénzügyi rendszerben mindenkitől elkülönülve”. A közlemény szerint „az természetes, hogy érkeztek utalások az egyik banknál vezetett számlákról a másikra vezetett számlákra. Mindez nem jelenti automatikusan, hogy a Swedbank részt vett volna törvénytelen ügyletekben”. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.