A szaúdi koronaherceget nem zavarja, hogy Kína muszlimokat zár átnevelő táborokba

Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg pénteken megvédte Kínát, ami tömegesen zárja táborokba a muszlim vallású ujgurokat, hogy elvegyék az identitásukat. A becslések szerint a kínai állam közel egymillió ujgurt zárhatott átnevelő táborokba, de Kína gazdasági befolyása miatt a muszlim országok többnyire hallgatnak erről

Most hogy Mohammed bin Szalman koronaherceg a héten több millió dolláros kereskedelmi megállapodást írt alá Pekingben, és már egyenesen azt mondta: „Kínának joga van ahhoz, hogy terrorellenes és a szélsőséges elleni programot hajtson végre nemzetbiztonsági érdekből.”

Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg és Hszi Csin-ping kínai elnökFotó: LIU Weibing/XINHUA

Pedig a látogatás előtt az ujgur vezetők arra szólították fel a koronaherceget, hogy álljon ki az ügyükért, hiszen Szaúd-Arábia hagyományosan a muszlimok védelmezőjeként szokott fellépni. 

A találkozón Hszi Csin-ping kínai elnök arról beszélt, hogy a két országnak szorosabban együtt kell működnie egymással a szélsőséges eszmék terjedése elleni harcban.  

Február elején Törökország egy diplomáciai levélben az emberiség szégyenének nevezte Kína ujgor-politikáját. (Telegraph)