A maszekolás bevezetéséről tartanak népszavazást Kubában

Vasárnap népszavazást rendeznek Kubában az ország új alkotmányáról.

Az új alkotmányt a kommunista hatalom írta, és javasolja is a népnek, hogy szavazzák meg. Sok tekintetben valamivel több szabadságot adna az embereknek az új kubai alaptörvény, de az egypártrendszer maradna a régiben.

Elsősorban a piacgazdaság felé vinné valamelyest Kubát az új alkotmány: elismerné a magántulajdont, lehetőséget ad kisvállalkozások alapítására, könnyebbé teszi a külföldi befektetéseket.

Szavazókör Havannában.Fotó: Yander Zamora/Anadolu Agency

Néhány elemében a szabadságjogokat is kiterjesztené: tiltaná a melegek hátrányos megkülönböztetését, szabadabb hozzáférést biztosítana az internethez, és ügyvédet adna minden letartóztatott személynek. 

A kubai ellenzéki emigráció arra buzdít, hogy a kubaiak ne fogadják el az új alkotmányt, mert a reformok csak a kommunista diktatúra napjait hosszabbítanák meg. Több kubai egyházi vezető - katolikusok és protestánsak is - szintén ellenzi az alkotmányt, mert az előszobája lehet a melegházasság elismerésének.

Ugyanakkor valószínűtlen, hogy az állampárti javaslat ne nyerne, inkább az a kérdés szakértők szerint, hogy 70, 80 vagy 90 százalékos lesz-e a támogatottsága. (france24

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.