A maszekolás bevezetéséről tartanak népszavazást Kubában

külföld
2019 február 24., 18:22
comments 156

Vasárnap népszavazást rendeznek Kubában az ország új alkotmányáról.

Az új alkotmányt a kommunista hatalom írta, és javasolja is a népnek, hogy szavazzák meg. Sok tekintetben valamivel több szabadságot adna az embereknek az új kubai alaptörvény, de az egypártrendszer maradna a régiben.

Elsősorban a piacgazdaság felé vinné valamelyest Kubát az új alkotmány: elismerné a magántulajdont, lehetőséget ad kisvállalkozások alapítására, könnyebbé teszi a külföldi befektetéseket.

Szavazókör Havannában.
photo_camera Szavazókör Havannában. Fotó: Yander Zamora/Anadolu Agency

Néhány elemében a szabadságjogokat is kiterjesztené: tiltaná a melegek hátrányos megkülönböztetését, szabadabb hozzáférést biztosítana az internethez, és ügyvédet adna minden letartóztatott személynek. 

A kubai ellenzéki emigráció arra buzdít, hogy a kubaiak ne fogadják el az új alkotmányt, mert a reformok csak a kommunista diktatúra napjait hosszabbítanák meg. Több kubai egyházi vezető - katolikusok és protestánsak is - szintén ellenzi az alkotmányt, mert az előszobája lehet a melegházasság elismerésének.

Ugyanakkor valószínűtlen, hogy az állampárti javaslat ne nyerne, inkább az a kérdés szakértők szerint, hogy 70, 80 vagy 90 százalékos lesz-e a támogatottsága. (france24

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.