A maszekolás bevezetéséről tartanak népszavazást Kubában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vasárnap népszavazást rendeznek Kubában az ország új alkotmányáról.

Az új alkotmányt a kommunista hatalom írta, és javasolja is a népnek, hogy szavazzák meg. Sok tekintetben valamivel több szabadságot adna az embereknek az új kubai alaptörvény, de az egypártrendszer maradna a régiben.

Elsősorban a piacgazdaság felé vinné valamelyest Kubát az új alkotmány: elismerné a magántulajdont, lehetőséget ad kisvállalkozások alapítására, könnyebbé teszi a külföldi befektetéseket.

Szavazókör Havannában.Fotó: Yander Zamora/Anadolu Agency

Néhány elemében a szabadságjogokat is kiterjesztené: tiltaná a melegek hátrányos megkülönböztetését, szabadabb hozzáférést biztosítana az internethez, és ügyvédet adna minden letartóztatott személynek. 

A kubai ellenzéki emigráció arra buzdít, hogy a kubaiak ne fogadják el az új alkotmányt, mert a reformok csak a kommunista diktatúra napjait hosszabbítanák meg. Több kubai egyházi vezető - katolikusok és protestánsak is - szintén ellenzi az alkotmányt, mert az előszobája lehet a melegházasság elismerésének.

Ugyanakkor valószínűtlen, hogy az állampárti javaslat ne nyerne, inkább az a kérdés szakértők szerint, hogy 70, 80 vagy 90 százalékos lesz-e a támogatottsága. (france24

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.