May: A jövő héten mégsem szavaz a parlament a Brexitről

2019 február 24., vasárnap 16:26
261

Theresa May vasárnap közölte, hogy az eddigi tervvel szemben mégsem jövő szerdán szavaz a brit parlament a Brexit módjáról. Ez az a szavazás egyébként, amit november óta tologatnak, és januárban már egyszer megpróbálkoztak vele, de akkor a kormány és az EU által kötött alkut úgy leszavazták, mint 1924 óta egyetlen kormányjavaslatot sem. Szerdán May meg akarta próbálni másodszorra áterőltetni.

A szavazás előzményeiről, és a február 27-re kiírt, végső döntésnek szánt határozat tétjéről itt írtunk részletesen. 

Theresa May Fotó: MATT DUNHAM/AFP

Azóta a kormányzó konzervatívok ha lehet még jobban összevesztek azon, hogy ha nem sikerül a kilépésről szóló alkut elfogadtatni, akkor el kell-e halasztani a március 29-re kitűzött kilépést. Az ellenzéki Munkáspártból pedig több képviselő is kilépett, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy új népszavazást tartsanak a Brexitről.

A mostani halogatás azokat a konzervatívokat hozza nehéz helyzetbe, akik azt tervezték, hogy megbuktatják a saját kormányukat, ha nem sikerül alkut elfogadni az EU-val. Ugyanis minél kevesebb idejük marad valamilyen vészmegoldásra, annál kisebb az esélye, hogy meg tudják szervezni a kormányellenes puccsot, hiszen igen sok ellenzéki képviselő segítsége is kellene a sikerükhöz.

Kérdéses ezért, hogy a konzervatívok közül lesznek-e támogatói annak az ellenzéki határozatjavaslatnak, ami a Brexit elhalasztását mondaná ki, ha alku nélkül maradna az ország. Ezt a Munkáspárt szerdán viszi a parlament elé. Eddig a hasonló próbálkozásaikhoz nem sikerült elegendő kormánypártit találniuk. 

May továbbra is azzal érvel, hogy idő kell neki, hogy az EU-s vezetőknél jobb alkut járjon ki, és kedden ezért újra Brüsszelbe utazik. Közben az EU-s vezetők naponta elmondják hónapok óta, hogy nem kötnek új alkut ahelyett, amit a brit parlament januárban elutasított. 

May bejelentésének egyik fonáksága, hogy éppen az EU - Arab Liga csúcsra menet jelentette be az EU-s szavazás elhalasztását. (BBC, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt