A kommunizmus áldozatainak emléknapján megnyitották egy III/III-as ügynök emlékkiállítását

futball
2019 február 25., 15:42
comments 129

Miután tavaly Hollik István, aki azóta kormányszóvivő lett, Virág elvtárs szintjén kommunikált a kommunizmus áldozatainak emléknapján, idén is sikerült kegyeletteljesen állni az ünnephez.

A Fradi Múzeumban ma emlékkiállítást nyitottak Novák Dezső olimpiai bajnok labdarúgó tiszteletére, aki 80 éve született, és kedden lesz a halálának 5. évfordulója.

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója az emlékkiállítás megnyitóján azt mondta: „a Ferencváros egyik alapértéke a tradíció”, rengeteg személyes élménye van a klub legendájával, mivel édesapjával nemcsak csapattársak voltak, hanem barátok is. „Novák Dezső az egyetlen futballista, aki három olimpián nyert érmet” – idézte fel.

Tobak Csaba múzeumvezető az MTI-nek elárulta: 20-25 tárgyat állítottak ki, amik Novák legértékesebb relikviái, mindegyiket a játékos családja bocsátotta a kiállítás rendelkezésére.

„A legkülönlegesebb a Vásárvárosok Kupájának elhódításáért kapott aranyérem, amelyből tudomásom szerint több nem maradt fenn. Természetesen látható a trófea kicsinyített másolata, valamint a 3 olimpiai medál is” – mondta Tobak. A kiállítást július 31-ig lehet felkeresni.

A 9-szeres válogatott Novák Dezső játékosként négyszer nyert bajnoki címet és egyszer Magyar Kupát az FTC-vel, amivel 1965-ben a VVK-t is elhódította. Edzőként 3 bajnoki és 1 kupaaranynak volt részese, valamint 1995-ben a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette a Fradit. Az 1960-as, római olimpián 3. lett, a következő két olimpián, Tokióban és Mexikóvárosban győzött – írja az MTI.

Az emlékkiállításról szóló Fradi-hírből és az MTI-tudósításból az az információ kimaradt, hogy Novák Dezső Nemere néven III/III-as ügynök volt 1967 és 1981 között.

Novák 1968 elején az állambiztonság közbenjárását kérte, hogy tagja lehessen a válogatott keretnek. Ő volt az olimpiák történetének legsikeresebb labdarúgója, 1960-ban bronzot, 64-ben és 68-ban aranyat nyert, viszont 1965 után 2,5 évig nem lépett pályára a válogatottban, ekkor fordult az állambiztonsághoz, és végül májusban a szovjetek elleni két Eb-selejtezőn pályára léphetett, majd ment az olimpiára is.

1977-ben pedig – már a Dunaújváros edzőjeként – egy jelentésében az MTK-t sarazta, amiért 80 ezer forintért megvette Fülöp Ferencet. Novák panasza szerint a labdarúgó szövetség szemet hunyt a szocialista erkölcsöt semmibe vevő, a tehetősebb klubokat helyzetbe hozó kifizetésekre, de arról nem írt, hogy a Dunaújváros is meg akarta venni Fülöpöt, csak kevesebbet kínált érte.

Miután az ügynökmúltjára fény derült – amit ő fel is vállalt –, Albert Flórián többé nem állt vele szóba.

Albert Flórián, Szűcs Lajos, Novák Dezső és Varga Zoltán, az FTC labdarúgói az Üllői úti FTC-pálya klubházában 1968-ban.
photo_camera Albert Flórián, Szűcs Lajos, Novák Dezső és Varga Zoltán, az FTC labdarúgói az Üllői úti FTC-pálya klubházában 1968-ban. Fotó: Fortepan

Magyarország sok éve hadilábon áll a kommunizmusra való emlékezéssel, láthatóan kevés sikerrel emésztgetjük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.