Egy dániai kutatás szerint a zöld környezet csökkenti a pszichés betegségek kialakulásának kockázatát

2019 február 25., hétfő 20:08
82

A zöld környezetben felnőtt gyerekek az életük során kisebb eséllyel fognak pszichés betegségben szenvedni egy dán tanulmány szerint.

Akár 55 százalékkal kisebb lehet a pszichés betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik erdőkkel, mezőkkel, kertekkel vagy parkokkal körülvéve nőnek fel, mint azoknál, akik ilyen környezet hiányában élnek – olvasható az Aarhusi Egyetem kutatóinak tanulmányában. A tudósok szerint ez is azt bizonyítja, hogy a városokat zöldebbé kell tenni.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány elkészítéséhez a kutatók kb. 1 millió dán szülői ház környezetét bemutató, 1985 és 2013 között készült műholdas felvételeket vizsgáltak, és az adatokat egyeztették 16 különböző pszichés betegség kialakulásának kockázatával.

„Adathalmazunk kimutatta, hogy a pszichés zavar kialakulásának kockázata fokozatosan csökken annak megfelelően, hogy milyen mértékben volt a vizsgált személy születésétől tíz éves koráig zöld területekkel körülvéve”

– mondta Kristine Engemann, a tanulmány vezetője, aki szerint „a zöld területek ezért gyerekkorban kiemelten fontosak”, de nem feltétlenül rossz dolog városban felnőni, ha van a közelben zöld terület.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a természetes környezet nagyobb szerepet játszik a mentális egészségben, mint azt eddig feltételezték, és ez a tudás azért is fontos, mert a világ lakosságának egyre nagyobb része él városokban – mondta Engelmann.

Nemzeti park Ugandában Fotó: Antoine Lorgnier/Only France

Itt egy fákról szóló könyvről, itt pedig egy erdőkről szóló dokumentumfilmről lehet olvasni. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt