Egy neveket és adószámokat tartalmazó listával próbálhatnak nyomást gyakorolni a bírákra

jog
2019 február 26., 18:00
comments 173

Rendkívüli értekezletre hívták össze a Budapest környéki járásbíróságok és az ide tartozó bírósági igazgatás vezetőit a Budapest Környéki Törvényszéken múlt hét pénteken. A váratlan megbeszélésnek két témája is volt. Szó esett a tervezett bírói fizetésemelésekről, amivel kapcsolatban a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal (OBH) is küldött javaslatot a kormánynak, de a közelmúltban a legnagyobb bírókat tömörítő érdekképviseleti szervezet, a Magyar Bírói Egyesült (MABIE) is közzétett egy Handóétól eltérő tervet. A másik dolog, amiről a rendkívüli értekezleten biztosan szó esett, az volt, hogy név szerint mely bírák tagjai a MABIE-nek. Innentől viszont két, egymástól élesen eltérő verziója és értelmezése van a pénteken történteknek.

A Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal működését 2018-ban sorozatos konfliktusok jellemezték, ezekről itt írtunk részletesen. A legtöbb vita a Handó munkáját ellenőrző Országos Bírói Tanács (OBT) tagjait érintette, és a konfliktus odáig fajult, hogy tavaly októberben elcsalhatták egy OBT-t érintő bíróválasztás eredményét. Ebben az ügyben a Magyar Bírói Egyesület felületet adott a választási visszásságok ellen tiltakozó bíráknak, ami feltehetően nem volt jó pont Handóék szemében. A bírói fizetésemelések körül megint konfliktus kerekedett a körülbelül 1400 bírát tömörítő bírói egyesület és az OBH között, ahol valószínűleg nem vették jó néven, hogy rajtuk kívül bárki bele akar szólni a fizetésekről a kormánnyal folytatott tárgyalásokba.

Az OBT után most a Magyar Bírói Egyesület került Handó Tünde célkeresztjébe

- így értelmezte a kialakult helyzetet a 444-nek egy főbíró.

Ugyanő arról beszélt, hogy szerinte a magyar igazságszolgáltatást irányító OBH környékén szívesen vennék, ha minél többen kilépnének a Magyar Bírói Egyesültből, és a MABIE meggyengítése után esetleg egy új, lojálisabb érdekvédelmi szervezet létrehozása is felmerülhet.

És itt érdemes visszakanyarodni a múlt pénteken tartott rendkívüli értekezlethez.

Az egyik verzió szerint ugyanis a megbeszélésen kiosztottak egy listát, amin néhány tucat olyan bíró neve és adószáma szerepelt, akik a Budapest Környéki Törvényszékhez tartozó bíróságokon dolgoznak, és akik tagjai a Magyar Bírói Egyesületnek. Ebben a verzióban a listát szétosztó törvényszéki elnök, Gerber Tamás, akit nem rég választottak meg, és nevezett ki Handó Tünde, arról is beszélt, hogy ő maga lemondott a tagságáról a Magyar Bírói Egyesületben. Ezt több bíró is nyomásgyakorlásként értelmezte, arra tett kísérletként, hogy elriassza a bírákat a MABIE-től, és rávegye őket, hogy elhagyják a szervezetet. Ők úgy érezték, mintha implicit elvárásként az fogalmazódna meg, hogy a helyi vezetők beszéljenek a listán szereplő bírák fejével, térítsék őket "jobb belátásra".

Van aki úgy emlékezett, hogy az értekezleten elhangzott, hogy a MABIE a bírósággal szembeni érdekeket képvisel. Egy befolyásos bíró a 444-nek ahhoz hasonlította a helyzetet, mint amikor a Suzuki gyárban az alakuló szakszervezetbe belépő munkatársakkal szemben léptek fel. Volt olyan bíró, aki a 444-gyel beszélgetve azt is felvetette, hogy az adatvédelmi szabályokkal is ellentétes lehet az érdekvédelmi szervezet tagjainak és az adószámaiknak ilyen listázása, és a lista szétosztása.

Úgy tudjuk, az elmúlt héten egyébként más törvényszékeken is tartottak hasonló értekezleteket a tervezett fizetésemelésekről, illetve az OBH és a MABIE javaslatairól, valamint a két szervezet konfliktusáról, de arról, hogy az egyesültei tagokról máshol listát osztottak volna ki, nem hallottunk.

„Eljutott hozzánk a hír, többen is jelezték, ezért én jelzéssel éltem az OBH elnökasszonya [Handó Tünde] felé. Most azt várom, hogy kivizsgálják ezt az esetet, és hogy történt-e bármilyen jogsértés. A vizsgálat lezártáig nem tudom kommentálni a dolgot”

- ezt mondta a történtekről a 444-nek Oltai Judit, a Magyar Bírói Egyesület elnöke.

Gerber Tamás, a múlt pénteki rendkívüli értekezletet összehívó Budapest Környéki Törvényszék elnöke, így emlékezett vissza a történtekre.

„Többen jelezték felém, hogy már nem is tudják, hogy tagjai-e a Magyar Bírói Egyesültnek vagy sem, és én erre a kérésre reagálva összegyűjtöttem azoknak a neveit, akik tagok az egyesületben, és akik egyébként ezen az értekezleten jelen voltak. Miután ez egy zártkörű megbeszélése volt, nem hiszem, hogy bármilyen adatvédelmi szabály megsértése felmerülhet”

- magyarázta a 444-nek Gerber. Azt mondta, hogy a megbeszélésen valóban szó volt a tervezett fizetésemelésről, és ő ebben az ügyben a Handó Tünde-féle OBH elképzeléseit támogatja, de a két témának, a fizetésemelésnek és a MABIE taglistának nem volt köze egymáshoz.

(A cikk írásában közreműködött: benjamin novak)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.