Vita nélkül dönthet a parlament, hogy megbüntessék-e a pulpitust elfoglaló képviselőket

POLITIKA
2019 február 26., 13:06
comments 58

A parlament mentelmi bizottsága kedden tárgyalta volna annak a 38 képviselőnek a parlamenti ügyét, akik tavaly december 12-én elfoglalták a házelnöki pulpitust, hogy ezzel akadályozzák meg a  túlóratörvény elfogadását. De a KDNP-s Latorcai János (KDNP) végül a parlamenti padsorból vezette le az ülést, amin végül a túlóratörvényt is megszavazta a fideszes többség. De mivel a bizottság kedden a napirendet sem tudta elfogadni, egyelőre a büntetések is elmaradtak. 

Az pulpitust blokkoló ellenzéki képviselők a parlamentben
photo_camera Az pulpitust blokkoló ellenzéki képviselők a parlamentben Fotó: Korozs Lajos/Facebook

A bizottsági ülés elején az érintett ellenzéki képviselők kezdeményezték, hogy a testület nyilvános ülésen tárgyalja fegyelmi ügyüket. Azonban a KDNP-s Hargitai János, a bizottság elnöke jelezte, hogy a házszabály alapján nincs lehetőség a nyilvános ülésre, majd az erről szóló szavazáson a testület ezt el is vetette, mint ahogy az sem kapott többséget, hogy a bizottság kezdeményezze a házszabály módosítását.

Csakhogy ezután az ellenzéki képviselők nem szavaztak a napirend elfogadásánál, így a bizottság, ami paritásos elven működik, nem tudta megtartani ülését. 

Hargitai János az ülés után azt mondta, hogy szerinte az ellenzéki képviselők nem is akarták, hogy megtartsák az ülést. Hozzátette, hogy ezután a házszabály szerint a képviselőknek lehetőségük van folytatni az eljárást, és az Országgyűléshez fordulhatnak. 

A parlament a fegyelmi ügyekről vita nélkül dönt majd. A KDNP-s politikus szerint az érintett képviselők megfosztották a vitától magukat, az ülésen érvelhettek volna, hogy miért látta esetleg rosszul a házbizottság, vagy a házelnök a december 12-i ülésnapon tevékenységüket, miért volt jó, amit csináltak.     Hozzátette, az ellenzék összehangoltan cselekedett, amikor gyakorlatilag megakadályozták az ülést.

Arról, hogy a keddi ülésen történteket az ellenzéki képviselők mobiltelefonnal rögzítették, és a Facebookon közvetítették, Hargitai azt mondta, 

ez december 12-e óta zajlik ilyen durván.De hát valamivel meg kell mutatni magukat a külvilágnak, létszámukat tekintve gyengék és erőtlenek, ezért fordulnak erőszakhoz” - jegyezte meg a bizottsági elnök. Szerinte ugyanakkor az ellenzéki képviselők tévedésben vannak, amikor azt gondolják, azzal, hogy ezt ország-világ előtt megmutatják, a népszerűségüket növelik. Úgy látja, hogy a közvélemény-kutatások nem ezt jelzik, ássák tovább a sírjukat. 

A DK-s Arató Gergely szerint a bizottság elnöke nem volt hajlandó szóba állni az ellenzékkel, nem volt hajlandó kompromisszumot kötni annak érdekében, hogy törvényes és jogszerű eljárást lehessen lefolytatni. Szerinte az, hogy az elnök nem kíván újabb bizottsági ülést a témában összehívni, nyilvánvaló jogsértés, a mentelmi bizottságnak állást kell foglalnia beadványaikról. Hozzátette, hogy december 12-én semmilyen fizikai erőszak nem történt, csak a véleményüket nyilvánították ki az ellenzéki képviselők.

A párbeszédes Szabó Tímea szerint az egész ellenzék megbüntetése koncepciós per, az a vád, amivel őket illetik, hogy erőszakot alkalmaztak, egész egyszerűen nem igaz. 

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta, a zárt ülésnek semmi értelme nincs. Örömének adott hangot, hogy az ellenzék egységesen kérte, legyen nyilvános az ülés.

A jobbikos Jakab Péter szerint fura helyzet állt elő, a vádlott nyílt, a vádló zárt ülést akart. Azt mondta, hogy napnál világosabb, nem jogi, hanem politikai eljárás zajlik, megszületett a döntés Orbán Viktor dolgozószobájában. Ez arról szól, hogy az ellenzéket ki kell csinálni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.