Kína naperőművet tervez az űrbe

energia
2019 február 27., 10:28

Helyi lapok szerint kínai tudósok elkezdték tervezni egy űrbeli naperőmű tesztlétesítményét.

A China Daily azt írta Hszie Keng-hszint, a csungkingi innovációs kutatóintézet helyettes vezetőjét idézve, a teszterőmű Csungking város Pisan kerületében lesz, itt fogják vizsgálni az űrbéli naperőmű kivitelezhetőségét. A pisani kerületi hatóság 100 millió jüant (4,2 milliárd forint) fektet a projektbe, a bázist 1-2 év alatt tervezik megépíteni.

A teszterőmű egy 133 ezer m2-es területen épülhet, hogy űrbeli transzmissziós lehetőségeket mutasson be, miközben a Földre visszasugárzó mikrohullámok élő szervezetekre gyakorolt hatását kutatja.

Amint a bázis kész lesz, a tudósok és a mérnökök napelemekkel felszerelt, rögzített ballonok segítségével vizsgálják a mikrohullámok továbbításának technológiáit. A ballonok paneljei napfényt gyűjtenek, és a napenergiát mikrohullámmá alakítják, mielőtt visszasugároznák a Földre. A földi fogadóállomások a mikrohullámokat elektromos árammá alakítják és egy hálózatba továbbítják.

A kutatás egyelőre kezdeti fázisában van, az állomás méretét és súlyát még nem határozták meg. Ha minden rendben halad, a kínai naperőművet a Föld fölött 36 ezer km-rel helyezik üzembe és 2040 előtt elkezdi az energiaszolgáltatást. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.