Kína naperőművet tervez az űrbe

2019 február 27., szerda 10:28
134

Helyi lapok szerint kínai tudósok elkezdték tervezni egy űrbeli naperőmű tesztlétesítményét.

A China Daily azt írta Hszie Keng-hszint, a csungkingi innovációs kutatóintézet helyettes vezetőjét idézve, a teszterőmű Csungking város Pisan kerületében lesz, itt fogják vizsgálni az űrbéli naperőmű kivitelezhetőségét. A pisani kerületi hatóság 100 millió jüant (4,2 milliárd forint) fektet a projektbe, a bázist 1-2 év alatt tervezik megépíteni.

A teszterőmű egy 133 ezer m2-es területen épülhet, hogy űrbeli transzmissziós lehetőségeket mutasson be, miközben a Földre visszasugárzó mikrohullámok élő szervezetekre gyakorolt hatását kutatja.

Amint a bázis kész lesz, a tudósok és a mérnökök napelemekkel felszerelt, rögzített ballonok segítségével vizsgálják a mikrohullámok továbbításának technológiáit. A ballonok paneljei napfényt gyűjtenek, és a napenergiát mikrohullámmá alakítják, mielőtt visszasugároznák a Földre. A földi fogadóállomások a mikrohullámokat elektromos árammá alakítják és egy hálózatba továbbítják.

A kutatás egyelőre kezdeti fázisában van, az állomás méretét és súlyát még nem határozták meg. Ha minden rendben halad, a kínai naperőművet a Föld fölött 36 ezer km-rel helyezik üzembe és 2040 előtt elkezdi az energiaszolgáltatást. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt