Trump volt ügyvédje nyilvános vallomásában mondta el, hogy az amerikai elnök rasszista, csaló és szélhámos

külföld
2019 február 27., 16:51
comments 283

Meghallgatta Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét az amerikai képviselőház felügyelőbizottsága. Az amerikai elnök számára kellemetlen vallomását pedig az összes nagy tévétársaság élőben közvetítette. 

photo_camera Fotó: JIM WATSON/AFP

Cohen vallomásának írásos változata már kiszivárgott előre, de elmondta szóban is, hogy szerinte Trump rasszista, csaló és szélhámos, aki hazudott az amerikaiaknak.

Cohen több, mint tíz évig dolgozott Trumpnak, bizalmasa, tanácsadója és kényes ügyeinek eltusolója volt. A korábbi elintézőember azonban Trump ellen fordult, miután büntetőeljárás indult ellene, Trump pedig magára hagyta. Cohen végül vádalkut kötött, így enyhébb büntetéssel megúszta, hogy tavaly decemberben bűnösnek találták adóelkerülés, kampánypénzekkel való visszaélés valamint amiatt, hogy Trumpot védve hazudott korábban a Kongresszus előtt tett vallomásában. Három évet kapott, most márciusban vonul majd börtönbe.

A vallomása egy része így arról szólt, hogy tudja, hogy számos bűnt követett, ezekért bocsánatot is kér és meg is fog bűnhödni ezek miatt. A vallomása előtt ő és a családja is fenyegetéseket kapott Trump környezetéből, hogy ne álljon a nyilvánosság elé, de tiszta vizet akart önteni a pohárba.

Cohen bizonyítékot is csatolt a vallomásához, mert mint mondta, tudja, hogy a korábbi hazugsága miatt a szavahihetősége megkérdőjelezhető. Így például bemutatta azt a csekket, amit Trump személyesen állított ki Cohennek, hogy fedezze az ügyvéd kiadását, amivel a kampányban elhallgatta Stephanie Clifford pornószínésznőt a Trumppal folytatott 2006-os viszonyáról.  

photo_camera A Cohen által bemutatott csekkek Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A vallomás követő kérdéseknél a bizottság demokrata elnöke, Elijah E. Cummings rá is kérdezett, hogy jól értette-e, hogy a csekket 2017 márciusban, már elnökként állította ki Trump, azután, hogy bejelentette, személyesen nem kezeli tovább a vagyonát. Cohen igennel válaszolt. A vallomásában igyekezett az érzelmekre hatni, amikor azt mondta, hogy igazán nehezére esett hazudni a pronószínésznő ügyéről Trump feleségének, a First Lady ezt nem érdemelte meg.

A második, Trump számára kellemetlen rész a vallomásban az oroszokkal való összejátszás. Ennek egyik eleme az a tervezett moszkvai ingatlanberuházás, amiről Trump azt mondta, hogy azt leállította, amikor elindult az elnökválasztási kampány. Cohen szerint ez hazugság. Ez volt az a téma, amiben Cohen korábban maga is hazudott a kongresszus előtt. Most azt mondta, hogy Trump azért nem állította le a moszkvai Trump Tower előkészítését 2016 januárban, mert nem hitt abban, hogy megnyerheti az elnökválasztást, és több száz milliós hasznot ígérő üzletről volt szó.

Szintén az oroszokhoz kötődő, de közel sem üzleti ügy az oroszok beavatkozása az amerikai elnökválasztásba. Cohen azt mondta, ott volt Trump irodájában és hallotta azt a kihangosított telefonbeszélgetést, hogy Trump tanácsadója, Roger Stone egyeztetett Julian Assange-zsal arról, hogy a Wikileaks olyan dokumentumokat szivárogtat ki Hillary Clintonról, amik rontani fogják az esélyeit a kampányban. Azt nem tudta megmondani, hogy Trump személyesen összejátszott-e az oroszokkal, de osztja ezt a gyanút. 

Cohen rasszistának is mondta Trumpot. Elmesélte, hogy 2016-ban, amikor még Obama volt az elnöke, Trump azt kérdezte tőle, tud-e mondani olyan országot, amit feketék vezetnek és nem egy szarfészek. (Ez nem tűnik teljesen hihetetlennek.) És felidézett egy olyan történetet, amikor Chicago egy lepukkantabb részén mentek át, Trump azt mondta, hogy csak feketék tudnak így élni, és szerinte a feketék túl hülyék ahhoz, hogy rá szavazzanak. 

Voltak olyan meglepő részei is a vallomásnak, miszerint Trump megtiltotta a volt iskoláinak, hogy nyilvánosságra hozzák az iskolai eredményeit. Illetve 60 ezer dollárt fizetett egy őt ábrázoló festményért, amit a jótékonysági szervezetével fizettetett ki. 

Cohen azt mondta, szégyelli, hogy Trumpnak dolgozott és segített neki a hazugságok és csalások elfedésében. A vallomása után a republikánusok azzal támadták, hogy kényszeres hazudozó, akinek egy szavát sem lehet elhinni. A legerősebb ilyen állításokat Cohen visszautasította. Azt mondta, hogy korábban valóban hazudott, de most semmi oka sincs már erre, a korábbi élete összeomlott, börtönbe készül. A demokraták hozzászólásaikban pedig a Trumpra nézve lekellemetlenebb állításokat erősítették fel a hozzászólásaikban. A meghallgatás még tart, alighanem jobban érdekli az amerikaikat, mint Trump kedélyeskedése az észak-koreai diktátorral Vietnámban. 

Az elnök korábban azt twittelt ki, hogy Cohen hazudik, hogy csökkentse a börtönbüntetését. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.