Videón hallgatják ki az egyik lelőtt indiai gép pilótáját

India követeli, hogy Pakisztán engedje szabadon azt az indiai pilótát, akinek a gépét szerdán lőtték le Kasmír felett. Miután a gépe lezuhant, az indiai hadsereg eltűntnek nyilvánította Abhinandan alezredest, majd a pakisztáni információs minisztérium megjelentetett egy videót, amin a pilótának sérült az arca és bekötötték a szemét, és hallani, ahogy vizet kér. 

A videót nem sokkal később törölték, és egy későbbi felvételen már teát kortyolgatva mutatták, miközben angolul kérdezgetik. 

Ezen a videón elmondja, hogy jól bánnak vele, majd különböző kérdésekre válaszol, hogy mi a neve, hol lőtték le a gépét, ugyanakkor nem árulta el, mi volt a küldetése. A pakisztáni hadsereg szóvivője később közölte, hogy a pilótát a katonai etikának megfelelően kezelik. 

India és Pakisztán, a két atomhatalom közötti viszály évtizedek óta ismert, de arra közel ötven éve, 1971 óta nem volt példa, hogy egy indiai vadászgép átlépje az irányítási vonalaként ismert katonai határvonalat, és a pakisztáni területen csapásokat hajtott végre. Ezzel egy február 14- i támadásra reagáltak, amiben az indiai rendőrség tartalékos erejének 40 tagját ölték meg. A merénylő, egy helyi fiatal a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoporthoz tartozott. Újdelhi azzal vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot, hogy köze volt a merénylethez. (BBC)