Felmentették Carlos Menem volt argentin elnököt a vád alól, hogy az 1994-es terrortámadás utáni nyomozást akadályozta

Több 444 videó?
Szeretném

Egy argentin bíróság csütörtökön felmentette Carlos Menem volt elnököt a vád alól, hogy megpróbálta leállítani a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ elleni 1994-es merénylet elkövetői utáni nyomozás egyik szálát.

A merényletnek 85 halálos áldozata és kb. 300 sebesültje volt. Az elkövetők kiléte továbbra sem ismert.

A 88 éves Menem 1989 és 1999 között volt Argentína elnöke. A merénylettel kapcsolatos eltussolási ügy tárgyalása 3,5 éve kezdődött. A vád szerint Menem elnökként arra utasította a terrortámadás ügyében eljáró vizsgálóbírót, Juan José Galeanót, hogy állítsa le a nyomozás szíriai szálát. A Menemet felmentő mostani, csütörtöki bírósági ítélet viszont bűnösnek mondta ki Galeanót, és 6 év börtönnel büntette.

Carlos Menem és akkori felesége, Zulema Yoma 1989 május 15-én.Fotó: Daniel Garcia/AFP

A szíriai szál azért került képbe, mert a nyomozás kezdeti szakaszában a vádhatóság arra a feltételezésre jutott, hogy a merényletet Háfez el-Aszad néhai szíriai elnök, Bassár el-Aszad mostani szíriai vezető apjának parancsára követték el, aki a gyanú szerint így akart bosszút állni Buenos Airesen, amiért az Washington ellenkezése miatt visszalépett egy Damaszkusszal kötött fegyverüzlettől.

Argentína történelmének legsúlyosabb merényletében 1994. július 18-án felrobbantották az argentínai zsidó szervezetek, közöttük az AMIA kulturális központ Buenos Aires-i székházát. A támadásban 85 ember halt meg és több százan sebesültek meg. A merénylet elkövetését máig sem vállalta senki magára, nem is tisztázták, de Izrael és a vizsgálattal megbízott argentin bírák Iránt vádolták.

Alberto Nisman ügyész 2015 januárjában írt egy jelentést, majd 4 nappal később holtan találtak meg, golyóval a fejében. A politikai gyilkosságról elsőként író újságíró Izraelbe menekült(MTI)