Kínos csönd fogadta Orbán sorosozását a V4 egyik munkaebédjén

2019 március 4., hétfő 7:41
742
Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

Hosszú cikkben ír a Politico arról, hogy fogy Orbán körül a levegő az európai politikában. A magyar miniszterelnök egyre komolyabb összetűzésbe került az Európai Néppárttal, és a jobbközép pártcsalád legjelentősebb erejét képező német CDU-val. Korábban a CDU testvérpártja, a bajor CSU sokáig tartotta a hátát Orbán helyett, a pártban bekövetkezett generációváltás óta azonban ez a szövetség így egyre gyengébb. A Politico különböző magyar belpolitikai botrányokat is felsorol, amik elborzasztották a németeket, ilyen volt például a CEU elűzése is, ami után sok korábbi szövetségese csalódott Orbánban.

A cikk azonban foglalkozik a visegrádi négyek csoportjával is, amiről Orbán Magyarországon és külföldön is gyakran azt állítja, hogy ő képviseli az érdekeit. A Politico szerint a magyar miniszterelnök néhány kattanása a szlovák, a cseh és a lengyel vezetésnek sem jön be igazán. Egy V4 munkaebéden például a jelenlévő vezetők munkatársai szerint Orbán arról kezdett el beszélni, hogy Soros György áll a szerbiai tüntetések mögött. A magyar miniszterelnök kijelentéseit pedig kínos csend fogadta.

A Politico arról is ír, hogy Orbánék megpróbáltak leszervezni egy találkozót Angela Merkel német kancellárral a magyar-osztrák határra, hogy a két vezető közösen emlékezzen meg a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulójáról. Merkel azonban visszautasította a találkozót, valószínűleg azért, mert nem akarta ezzel is támogatni Orbánt az európai parlamenti választás előtt. A vasfüggöny és a berlini fal leomlásának évfordulójáról természetesen így is lesznek majd megemlékezések, de majd csak nyáron.

Hétvégén írtunk arról, hogy hét ország kilenc pártja kérte hivatalosan péntek estig az EPP-ből, hogy zárják ki a Fideszt, ami bőven elég a folyamat elindítására - hasonlóra soha nem volt még példa a Néppárt történetében, ugyanakkor az EPP legnagyobb pártjai egyelőre kivárnak. A vasárnap megjelent Welt am Sonntag-interjúban Orbán hasznos idiótának nevezte azokat, akik kritizálják őt a Néppárton belül.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt