Kínos csönd fogadta Orbán sorosozását a V4 egyik munkaebédjén

Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

Hosszú cikkben ír a Politico arról, hogy fogy Orbán körül a levegő az európai politikában. A magyar miniszterelnök egyre komolyabb összetűzésbe került az Európai Néppárttal, és a jobbközép pártcsalád legjelentősebb erejét képező német CDU-val. Korábban a CDU testvérpártja, a bajor CSU sokáig tartotta a hátát Orbán helyett, a pártban bekövetkezett generációváltás óta azonban ez a szövetség így egyre gyengébb. A Politico különböző magyar belpolitikai botrányokat is felsorol, amik elborzasztották a németeket, ilyen volt például a CEU elűzése is, ami után sok korábbi szövetségese csalódott Orbánban.

A cikk azonban foglalkozik a visegrádi négyek csoportjával is, amiről Orbán Magyarországon és külföldön is gyakran azt állítja, hogy ő képviseli az érdekeit. A Politico szerint a magyar miniszterelnök néhány kattanása a szlovák, a cseh és a lengyel vezetésnek sem jön be igazán. Egy V4 munkaebéden például a jelenlévő vezetők munkatársai szerint Orbán arról kezdett el beszélni, hogy Soros György áll a szerbiai tüntetések mögött. A magyar miniszterelnök kijelentéseit pedig kínos csend fogadta.

A Politico arról is ír, hogy Orbánék megpróbáltak leszervezni egy találkozót Angela Merkel német kancellárral a magyar-osztrák határra, hogy a két vezető közösen emlékezzen meg a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulójáról. Merkel azonban visszautasította a találkozót, valószínűleg azért, mert nem akarta ezzel is támogatni Orbánt az európai parlamenti választás előtt. A vasfüggöny és a berlini fal leomlásának évfordulójáról természetesen így is lesznek majd megemlékezések, de majd csak nyáron.

Hétvégén írtunk arról, hogy hét ország kilenc pártja kérte hivatalosan péntek estig az EPP-ből, hogy zárják ki a Fideszt, ami bőven elég a folyamat elindítására - hasonlóra soha nem volt még példa a Néppárt történetében, ugyanakkor az EPP legnagyobb pártjai egyelőre kivárnak. A vasárnap megjelent Welt am Sonntag-interjúban Orbán hasznos idiótának nevezte azokat, akik kritizálják őt a Néppárton belül.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.