Egy hét sztrájk is lehet egy oroszlányi autóipari gyárban

2019 március 6., szerda 17:19

Az 1200 főt dolgoztató oroszlányi Wescast Hungary Autóipari Zrt.-nél 9 és 11 óra között sztrájk volt a magasabb bérért. (Egyébként a Hankooknál is, ott a szakszervezet szerint sikeres volt a figyelmeztető sztrájk.)

A Napi.hu azt írja, a felek álláspontja azóta sem közeledett, és ha a héten nem tudnak megállapodni, a munkavállalók a terv szerint jövő héten mindhárom műszakban, a teljes munkahétre leállítják a gyárat.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta: a 2 órás sztrájk alatt a menedzsment beszédet tartott, és közölte, hogy nehéz helyzetben van a cég, pedig a dolgozók elvárásait befolyásolta, hogy a cég eddig folyton azt kommunikálta, hogy jól megy nekik. László a lapnak azt mondta, a sztrájk idején a szakszervezeti vezetés új ajánlatot tett, most várják, hogy mit felel a cég.

A Wescast bruttó 65 forintos órabéremelést ajánlott, de a munkavállalók alkalmazottra nézve a négyszeresét kérték ennek, ami bruttó 70 ezer forintos növekményt jelentett volna. A szakszervezet is elismerte, hogy ez túlzó elvárás volt, a friss ajánlat már csak az eredeti ajánlat duplájáról szól.

A Német Film és Televízió Akadémia diákjai a tüntetésképp elfoglalt épületben 1968. május 27-én. Illusztráció: Konrad Giehr/dpa/AFP

A Westcastnél az átlagos fizetés alig haladja meg a garantált bérminimumot, ami Oroszlány és környékének átlagához képest alacsony fizetésnek számít – írja a lap. (Napi.hu)