G. Fodor Gábor: Harcos típus vagyok, de semmilyen szélsőséges üzenetet nem akartam megfogalmazni

2019 március 6., szerda 15:13

Egy hangfelvételen az hallható, hogy G. Fodor Gábor kormányközeli politológus-elemző-főszerkesztő-stratéga azt mondja: „Talán egyébként ez egy jó gondolat, megértem [vagy ne írd le], hogy jó lenne csinálni egy Viktorjugendet. [Nevetés] Tehát mint a Best of Viktor meg [nem kivehető] tényleg gondolkozom azon, csak nyilván… nem fogom megcsinálni, csak gondolkozok rajta…

G. Fodor a 444-nek csak annyit mondott, nem emlékszik, hogy ilyet mondott volna, de nem kommentálja az ügyet, majd mielőtt letette a telefont, megkérdezte: „Be akarjátok bizonyítani, hogy antiszemita vagyok?” (Talán azért is tette fel a kérdést, mert a fideszes médiaalapítványhoz, a KESMA-hoz tartozó lapja a Maccabi Játékok médiapartnere.)

A Magyar Hang is megkereste G. Fodort, nekik már hosszabban válaszolt: „Elismerem, hogy a kifejezés konnotációja kellemetlen. De aki egy kicsit is ismer engem és a munkásságom, pontosan tudja, hogy harcos típus vagyok, de semmilyen szélsőséges üzenetet nem akartam megfogalmazni. Amennyire fel tudom idézni a körülményeket, másfél-két évvel ezelőtt egy baráti meghívásnak eleget téve tartottam előadást. Arról beszéltem, hogy a jobboldali fiatalok eltunyultak, elkényelmesedtek, sokan az egyetemről kikerülve egyből államtitkárok akarnak lenni. Ez egy nagyon súlyos mobilitási probléma. Egy általános korszellemről beszéltem, hiányzik az ügyek, a hivatás iránti alázat, ám ehelyett van karriervágy.”

Azt is mondta, olyasvalaki „szivárogtatta ki” a felvételt, aki ártani akar neki. (G. Fodor Gábor lapjában korábban a baloldali meggyőződésű tanáraik feljelentésére biztatták az egyetemistákat.) G. Fodor úgy érzi, valószínűleg a zártkörű beszélgetés körülményei között engedett meg magának ilyen kifejezést, de szélesebb nyilvánosság előtt nem mondana ilyet. (Magyar Hang)