G. Fodor Gábor: „Jó lenne csinálni egy Viktorjugendet!”

Tbg
POLITIKA
2019 március 06., 14:29
comments 685

„Talán egyébként ez egy jó gondolat, megértem [vagy: ne írd le], hogy jó lenne csinálni egy Viktorjugendet [nevetés]. Tehát mint a Best of Viktor meg [nem kivehető] tényleg gondolkozom azon, csak nyilván... nem fogom megcsinálni, csak gondolkozok rajta...” 

- hallható azon a hangfelvételen, amelyet az Indavideora töltöttek fel egy hete. (A hangfelvétel hangminőségét egy kicsit javítottuk, itt hallgatható meg.)

A hangfelvételhez tartozó leírás nem túl részletes, azt közli, mindez egy fideszes fórumon hangozhatott el, a beszélő pedig - hanghordozása alapján egészen valószínűen - nem más, mint G. Fodor Gábor kormányközeli politológus-elemző-főszerkesztő-stratéga.

G. Fodor Gábor
photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Megkerestük a felvétellel kapcsolatban G. Fodor Gábort, aki nem emlékezett arra, hogy ilyet mondott volna, majd kijelentette, nem kommentálja az ügyet.

„Be akarjátok bizonyítani, hogy antiszemita vagyok?” - kérdezte G. Fodor, majd letette a telefont.

Frissítés: A Magyar Hang is megkereste G. Fodort, nekik már hosszabban válaszolt„Elismerem, hogy a kifejezés konnotációja kellemetlen. De aki egy kicsit is ismer engem és a munkásságom, pontosan tudja, hogy harcos típus vagyok, de semmilyen szélsőséges üzenetet nem akartam megfogalmazni. Amennyire fel tudom idézni a körülményeket, másfél-két évvel ezelőtt egy baráti meghívásnak eleget téve tartottam előadást. Arról beszéltem, hogy a jobboldali fiatalok eltunyultak, elkényelmesedtek, sokan az egyetemről kikerülve egyből államtitkárok akarnak lenni. Ez egy nagyon súlyos mobilitási probléma. Egy általános korszellemről beszéltem, hiányzik az ügyek, a hivatás iránti alázat, ám ehelyett van karriervágy.”

Az jó kérdés, hogy ki antiszemita, és ki nem.

A kormányzati politikai kommunikációban – amelynek egyik befolyásolója G. Fodor Gábor – naponta vádolnak meg antiszemitizmussal ellenzéki politikusokat. Tipikusan jobbikosokat, akikről előkerül egy-egy leleplező dokumentum általában fiatalkori szkinhedmúltjukból, de antiszemita lett Karácsony Gergely is, mert nem zárta ki, hogy a jobbikosokkal is együttműködjön a főpolgármesteri kampányban.

„...annak lehetünk tanúi, hogy a liberalizmus vagy a migráns szavakhoz hasonlóan egy újabb szó jelentését torzítanák el, teljesen ellehetetlenítve, hogy egy aggasztó társadalmi jelenségről értelmes vita folyhasson, miközben a gyűlölködés ennek köszönhetően is nő.” - írtuk nem is olyan régen a jelenségről.

A Hitlerjugend a német nemzetiszocialista párt ifjúsági szervezete volt, 1945-ben oszlatták fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.