Szemérmetlen propaganda-kiadvánnyal köszöntik a magyar nőket

politika
2019 március 07., 14:44
comments 284

Abszolút hiánypótló, végre Semjén Zsolt gondolatait is tartalmazó, 168 oldalas kiadványt jelentetett meg nőnapra a kormányközeli Fiatal Családosok Klubja. 

photo_camera Nyitrai Zsolt és Király Nóra Fotó: Botár Gergely/kormany.hu


A női szervezetek CÖF-je annyira nem bajlódott a távolságtartással, hogy a Női lélek férfi szemmel kiadványt nem más, mint a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Nyitrai Zsolt mutatta be

A fideszes politikus - akit Orbán Viktor szerint nehezebb eladni, mint egy mosógépet - sorolta is a bemutatón, micsoda tisztelet övezi a kormányoldalon a nőket: 

  • a kormánynak van női minisztere (mutatjuk: 


  • az Országgyűlés háznagya is hölgy,

  • az államtitkárok között is több nő dolgozik, 

  • valamint az állami cégek vezetői között is sok a sikeres nő. 

Nyitrainak az a mondata, hogy az államtitárok között is több nő dolgozik a számokra lefordítva: 61 államtitkárból 53 férfi és 8 nő.A Ficsak alapítója viszont nő, Király Nóra, aki amúgy munkaidőben Újbuda fideszes alpolgármestere. A bemutatott kiadványról azt mondta, hogy abban „90 művész, sportoló, illetve közéleti szereplő nőnapi üzenete olvasható”. Ők - mondta - azzal a megbecsüléssel és tisztelettel írnak a nőkről, ami Magyarországon fontos és követendő példa lehet. 

photo_camera Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Ez a valóságban úgy néz ki, hogy Király Nóra beköszöntőjével indul a könyv vastagságú nőnapi köszöntő, ami - mivel „tágabb hazánk, Európa idén választás előtt áll” - segít eligazodni a felköszöntött lányoknak, asszonyoknak, hölgyeknek ebben „a különös korban, amikor legalapvetőbbnek vélt önazonosságainkat mesterséges eszközökkel próbálja egy dekadens világ feloldalni, összekuszálni”.

photo_camera Fotó: Női lélek, férfi szemmel

Aztán, bár a felvezetőben a művészek, sportolók voltak a felsorolás elején, mintha tényleg ők lennének a felköszöntött nők után a főszereplők, és csak aztán jönnek a közéleti szereplők, a kiadványban az első 48 oldalon kizárólag kormánypárti politikusok, miniszterek vagy államtitkárok szerepelnek. Király Nóra után például rögtön Tarlós István főpolgármester következik, hiszen idén nemcsak EP-választás lesz, önkormányzati választásokat is tartanak. Majd jönnek a miniszterek sorban, bár valamiért csak a miniszterek felének voltak szép gondolatai nőnap alkalmából. Lehet, hogy az ő mondanivalójukat Semjén Zsolt foglalta össze: 

Vagyis a Biblia és a 2000 éves egyházi tanítás „világosan kijelöli a férfiak és a nők sajátos életfeladatait, kiteljesedésük legbizotsabb útját, mely egymással szoros szövetségben, de nem ugyanazon a pályán képzelhető el. (…) A nők számára ez a pálya hitünk szerint elsősorban az anyaságon keresztül vezet.” 

Ahol nem írt a miniszter, ott lehetőséget kaptak az államtitkárok. Kontrát Károly szerint például napjainkban nehéz nőnek lenni. 

A „90 művész, sportoló, illetve közéleti szereplő” közül az első nem fideszes politikus vagy államtitkárhoz az 50. oldalig kell lapozni, ott bukkan fel egy networking szakértő. Innentől a méltóságos urak után már ABC-sorrendben jönnek a többiek, a művészek, sportolók között ott vannak a fideszes polgármesterek és a helyettes államtitkárok, valamint a Fidesz EP-képviselői. Így Deutsch Tamás, aki a következő üzenetet írta:

A Ficsak idén harmadszor adta ki a Női lélek férfi szemmelt. A mostani kiadvány részben a tavalyi újranyomása, indokolt frissítésekkel. Akkor például országgyűlési választás előtt voltunk, így Király Nóra után egyet lapozva Balog Zoltán miniszter hosszasan sorolhatta is, hogy mi mindent tett a kormány a családokért. Tarlós akkor még jó pár oldallal hátrébb volt, és akkor még leírta, hogy „Sajnos annak vagyunk tanúi, hogy egyes gondolkodói körök a nőkből férfiakat, a férfiakból nőket akarnak eszkábálni, mert úgy értelmezik az egyenjogúságot, hogy szerepet kell cserélni”. Ez a mostani szövegéből kihúzta, lehet, hogy számít a szavazatukra. 

photo_camera Tarlós 2018-ban
photo_camera Tarlós 2019-ben

Tarlóssal szemben többen nem változtattak a tavayi szövegen, Deutsch Tamás is ilyen, nyilván örökérvényűek a nőkről szóló gondolatok. Óriási csere, hogy bekerült a kiadányba Georg Spöttle. 

Kikerült viszont például a KDNP-s Harrach Péter, aki a tavalyi számban legalább megemlítette azokat a nőket, akiket erőszak ért. 

Harrach nem ezért került ki. A mostani kiadványból több olyan fideszes országgyűlési képviselő is hiányzik, akiknek a szerepeltetése a tavalyi választás előtt volt fontos (Harrach mellett Boldog István például). Most átadták a helyüket az újrainduló fideszes polgármestereknek a nőnapi köszöntőben.

Sajnos csak 1500 példányban jelent meg az idei, de hátha lesz újranyomás.

A kiadványon konkrétan nincs feltüntetve, hogy a kiadó Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete mellett milyen támogatásból valósult meg. A tavalyin ugyanakkor ott volt a Családok Éve logó, az idein pedig a Családbarát Magyarország logója. Ami szinte ugyanaz, mint a Családbarát Ország logója, csak nincsenek kiszínezve piros-zöldre az alakok, és Magyarország helyett ország szerepel benne. Amúgy a Családbarát Ország egy nonprofit közhasznú kft., amiben van uniós pénz. 

A Ficsak ott van a  Család és KarrierPontoknál is, amikről Novák Katalin államtitkár és  Király Nóra tartott közösen sajtótájékoztatót. Ezek országosan 71 helyszínen jöttek létre uniós pályázati támogatásával, ezek közül tizenegy helyszínen a Ficsak is jelen van konzorciumi partnerként. Arra, hogy ez milyen nagyságrendű támogatás, egy konkért példa. A még az eggyel korábbi Magyar Nemzet írta meg, hogy Várlapota 200 millió forint EU-s támogatást nyert el a „Női Információs és Szolgáltató Központ” létrehozására. A város polgármestere a Ficsakkal megállapodott ennek közös megvalósításáról. A 200 millióból a szerződés szerint a Ficsak egyesület 91,9 milliót kap, ebből a legtöbbet, 60 milliót „kommunikációs aktivitások, szemléletformáló tevékenységekre”.

A kormány is adott már a Ficsaknak direkt támogatást, még 2016 végén, 30 milliót  „a családok érdekvédelme, társadalmi szerepének elismertetését elősegítő konferenciák, programok szervezése, anyaságot népszerűsítő tevékenységek végzése” indoklással. 

A Ficsak nem is tétlenkedik, Király Nóra rendszeresen szerepel együtt Novák Katalin, de szerveztek közös családi sétát is a kvótanépszavazás előtt, arra buzdítva, hogy az emberek vegyenek részt a kvótanépszavazáson, és szavazzank úgy, ahogy a kormány és a Fidesz is mondja.  És ők voltak azok is, akik akciót indítottak, hogy a gyerekek ne láthassák a karácsonyfadíszeket és a csokimikulásokat a boltokban. 

Március 8-án nemcsak a felújított propaganda kiadvánnyal jelentkeznek, de tartanak egy konferenciát is a Parlamentben, mintegy 400 meghívott nő részére. „Az esemény célja támogatni a női lét teljességének megélését, egyediségének megőrzését és az abban való kibontakozást.” 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.