A Versenyhivatal nem vizsgálja a fideszes médiacégek vállalatcsoportba rendezését

A héten derült ki a fideszes médiaközpontosítás utolsó lépése: a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak "felajánlott" cégek és Mediaworks uralmi szerződést kötött, ami szerint Mészáros Lőrinc cége gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat a többi vállalat felett. A cégbíróság még nem jegyezte be a változást. A HVG megkereste a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy vizsgálják-e a vállalatcsoport létrejöttét. 

Nem,

derült ki a váratlan választ. A hatóság döntését azzal indokolta, hogy "versenyjogi szempontból nem minősül összefonódásnak, hanem egy vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek tekinthető” az uralmi szerződés. Szerintük "a cégek eddig is egy vállalatcsoportba tartoztak, így az átrendeződés nem független vállalkozáscsoportokat érint.” 

"Versenyjogi értékelés szerint ez nincs hatással a piaci viszonyokra, mivel az összefonódások vizsgálatakor a hatásokat éppen abból a megközelítésből vizsgáljuk, hogy a fúzió során létrejövő entitás egy vállalkozásként fog-e megjelenni a piacon,”

teszik hozzá. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.