Férfi volt az Árpád-kori sírban talált „böszörményi boszorkány”

Fotó: Hajdúsági Múzeum

Decemberben a hajdúböszörményi Perczel Mór utcában egy szennyvízbekötés javítása során a munkások emberi csontokra bukkantak

A Hajdúsági Múzeum által lefolytatott leletmentő ásatás szokatlan pózban, hasára fektetve, összekötözve találta az Árpád-korban élt ember maradványait. A test pozíciója arra utalt, hogy a kortársai ártó személynek gondolták, és azért temették el ilyen helyzetben, hogy ne kísérthesse az élőket halála után. 

A napokban befejeződött a maradványok vizsgálata.  

„A »böszörményi boszorkány« férfi volt, az Árpád-korban (XI. – XIII. század) élt és igen ifjan, 25 éves kora körül halt meg. Csontjain nem látszanak sem betegségre utaló elváltozások, sem külső behatás nyomai. Etnikumhoz nem sikerült kötni, de antropológiai jellegzetességei megegyeznek a környéken akkoriban élőkével”

- számolt be az antropológiai vizsgálatról a 24.hu-nak Dr. Bálint Marianna, a múzeum régésze. 

A halál okát ilyen messziségből, főleg hogy sérülés és betegség okai nem látszanak a maradványokon, nem lehet biztosan megállapítani, de minden jel szerint ártó vagy átkos, esetleg természetfelettinek hitt sötét vagy ismeretlen erővel bíró személynek tekintették a kortársai, akinek tartottak „visszatérésétől”. (24.hu)