Úgy összeveszett az olasz és a francia kormány, hogy nem ássák tovább az óriási alagutat az Alpok alatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Húsz éve kezdték tervezni, és 2025-re készült volna el egy 58 kilométeres vasúti alagút az Alpok alatt, ami a francia Lyont és Torinót kötné össze. Ez most Európa egyik legnagyobb infrastrukturális beruházása, aminek legalább 40 százalékát az EU finanszírozná (a napokban felmerült, hogy akár a felét is kifizetnék). 

Ha az alagút elkészül, akkor a mostani 7 óra helyett csak 4 óra lenne eljutni Párizsból Milánóba, illetve sokkal kevesebb teherautó járna át az Alpokon.

Csakhogy az olasz miniszterelnök közölte, felfüggesztik az építkezést. Giuseppe Conte szerint túl sok a vita róla Franciaországgal. Conte pártja - az 5 Csillag Mozgalom - egyébként se szerette az alagutat, szerintük az emberek jólétére kellene költeni, és nem ekkora beruházásokra, ami számításaik szerint sosem térül meg. 

Conte a közelmúltban nagyon összeveszett a francia kormánnyal, miután Párizs mellett találkozott a sárga mellényesek vezetőivel, és ezen a francia kormány nagyon felháborodott. Néhány napja elvben ezt a vitát tisztázták, Macron francia elnök azt mondta, hogy ő már túllépett rajta.

Az alagútnak viszont nagy támogatója az 5 Csillag koalíciós partnere, a Liga nevű párt, és annak vezetője, Matteo Salvini belügyminiszter. Salvini szerint mihamarabb meg kell építeni az alagutat, és élesen kritizálta alagút-ellenes kollégáit a kormányban.

Az építkezés egyik művezetője.Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Salvini ugyanakkor azt is mondta, hogy most nem mondja fel a koalíciót, mert Olaszországnak stabil kormányra van szüksége. 

A legutóbbi választás óta a Liga népszerűbb már mint a tavalyi választásokon győztes az 5 Csillag. Sokan arra számítottak, hogy Salvini az EP-választással egy időben előre hozott választásokat kényszeríthet ki, és a Berlusconi vezette Forza Italiaval igyekezne inkább kormányozni tovább.

Az olasz vitát az is meghatározza, hogy az 5 Csillag az ország déli részében népszerű, míg a Liga északon, és az alagút az északi régió gazdaságán lendítene inkább.

Az alagutat a francia oldalon tovább ásná az építő cég, ugyanakkor attól is félnek, hogy sok százmillió euró EU-s támogatás veszhet el a késlekedés miatt.(BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.