A Helsinki Bizottság beperelte az Országos Bírósági Hivatalt, hogy kiderüljön, 2016-ban miért nem támogatták a különbíróságokat

A Magyar Helsinki Bizottság közérdekű adatigénylésben azt szeretné megtudni, hogy a bíróságokat irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH) miért ellenezte az új közigazgatási bíróságok felállítását egy 2016-os tanulmányban, akkor még ugyanis élesen kritizálta az új bírósági rendszert, de ma már támogatja. A civil jogvédő szervezet szeretné megismerni a tanulmányt. Az is kérdés a közadatperben, hogy a közigazgatási bíróságokra kinevezett bírák pályázatait hogyan értékelték, és mekkora szerepet játszott a korábbi közigazgatási tapasztalat.

A 2020-tól felálló közigazgatási bíróságok sok embert érintő kérdésekről fognak dönteni, például kisajátításokról, adókról, rendőri túlkapásokról, tüntetésekről, milliárdos közbeszerzésekről és környezetvédelemről. A paksi atomerőmű engedélyeit például ezek, a kormány által irányított bíróságok tárgyalják majd, de szó van arról, hogy a választási ügyeket és a szavazatszámlálás ellenőrzését is ide teszik, illetve felmerült az is, hogy a közérdekű adatigénylések is hozzájuk kerülhetnek – írja a Helsinki Bizottság.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a kinevezés előtti meghallgatásán a Parlament európai ügyek bizottságának ülésén 2018. május 15-én. Trócsányi alá tartoznak majd a közigazgatási bíróságok, amik így nem lesznek függetlenek.Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Az új törvénnyel a Velencei Bizottság is foglalkozik, március 15-16-án tárgyalják az ügyet, és a testület várhatóan pár nappal később közzé is teszi a véleményét. A kormány készül erre, májusra betervezték a közigazgatási bíróságokról szóló törvény módosítását.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.