Életfogytiglanra ítélték a brüsszeli zsidó múzeumnál gyilkoló Mehdi Nemmouche-t

külföld
2019 március 12., 05:48
comments 23

Megszületett Belgiumban az ítélet a brüsszeli zsidó múzeumnál gyilkos merényletet elkövető Mehdi Nemmouche ellen. A bíróság életfogytiglani börtönt szabott ki rá négy ember meggyilkolása miatt.

A vádlottakról és a tárgyalóteremben nem készülhettek felvételek, így Mehdi Nemmouche-t és Nacer Bendrert csak ezen a bíróságon készült grafikán tudjuk megmutatni. Ők a pirossal bekarikázottak a képen, Nemmouche-t balra, Bendrert lehajtott fejjel jobbra láthatják.
photo_camera A vádlottakról és a tárgyalóteremben nem készülhettek felvételek, így Mehdi Nemmouche-t és Nacer Bendrert csak ezen a bíróságon készült grafikán tudjuk megmutatni. Ők a pirossal bekarikázottak a képen, Nemmouche-t balra, Bendrert lehajtott fejjel jobbra láthatják. Fotó: IGOR PREYS/AFP

Nemmouche 2014 márciusában követett el merényletet a brüsszeli zsidó múzeumnál, gépfegyverével négy áldozatát lőtte agyon. A bíróság bűnösnek találta a támadáshoz használt fegyvereket - egy Kalasnyikovot és egy Llama márkájú revolvert - beszerző társát, Nacer Bendrert is. Őt 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A bíróság "hidegvérrel elkövetett terrorista gyilkosságnak" minősítette a történteket, amely véleményük szerint "minden mértéket meghaladó, nyíltan antiszemita cselekedet volt". Ezt megállapításuk szerint semmiféle enyhítő körülmény nem kisebbítheti. Nemmouche megállapításaik szerint semmiféle együttérzést nem tanúsított az áldozatokkal, "veszélyes ember, akitől meg kell védeni a társadalmat". A bíróság szerint Nemmouche szabadon engedése esetén újabb hadjáratot indítana, ezért is ítélik életfogytiglanra.

Bendrer szerepét enyhébben ítélték meg, az a bíróság szerint nem hasonlítható Nemmouche-éhoz, ugyanakkor a terrortámadásban játszott szerepe "vitathatatlan". Bendrer amúgy Nemmouche-sal szemben megbánást gyakorolt. Mint mondta, "szégyent" érez, amiért "bemocskolta" szülei nevét, és már bánja, hogy valaha kapcsolatba került Nemmouche-sal, akit ő maga is "szörnyetegként" jellemzett.

A 2014-es terrortámadásban egy izraeli házaspár, a múzeum belga őre és egy francia önkéntese vesztette életét. Ez volt az első európai terrortámadás, amit az ISIS vállalt magára. A korábban rablások miatt már ötször elítélt, a börtönben radikalizálódott, 2013 végén Szíriába utazó Nemmouche 2014. március 18-án érkezett vissza Európába Szíriából. A német hatóságok a frankfurti reptéren ugyan kihallgatták, de elengedték. A terrortámadást hat nappal később, március 24-én követte el. Két hónapra rá, május 30-án kapták el egy rutinellenőrzés során Marseille-ben, amikor leszállt az Amszterdamból menetrend szerint érkező buszról. Az előállításkor egy Kalasnyikov gépkarabélyt és egy töltött revolvert találtak nála, valamint egy fényképezőgépet, amely negyven másodperces videofelvételt tartalmazott, és azon feltehetően Nemmouche hangja hallható, amint magára vállalja a merényletet. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.