Leszavazta a brit parlament Theresa May Brexit-tervét

A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást: 391 képviselő volt ellene, és csak 242 támogatta. Még a konzervatívok koalíciós partnere, az észak-ír Demokratikus Unionista Párt is ellene szavazott. Korábban May arra figyelmeztette a képviselőket, hogy ha nem fogadják el a mostani tervét, akkor a az egész kilépést kockáztatják. 

Theresa MayFotó: JESSICA TAYLOR/AFP

Theresa Maynek nem sikerült meggyőznie a képviselők többségét, hogy működne az az a megállapodás, amit Jean-Claude Juncker EU bizottsági elnökkel kötött hétfőn

A szavazás után a miniszterelnök azt mondta, hogy a képviselőknek szerdán arról kell szavazniuk, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépjen-e ki az Európai Unióból március 29-én. Vagy ha ez sem fogadják el, akkor el kell-e halasztani a Brexitet. 

Már a keddi szavazás előtt is sokan arról beszéltek, hogy ha a tervet nem fogadja el a parlament, akkor el kell halasztani a 29-i kilépést. Az alku nélküli kilépés ugyanis azonnali határellenőrzéssel, a kereskedelem és a közlekedés súlyos zavaraival járna. Theresa May vasárnap egy lakossági fórumon arról beszélt, hogy ha kedden a képviselők megint leszavazzák az alkut, akkor lehet, hogy sohasem lesz Brexit. (BBC)