A Pénzügyminisztérium csökkentené a tranzakciós illetéket

gazdaság
2019 március 13., 13:03
comments 107

Varga Mihály pénzügyminiszter kedd este benyújtott egy törvénytervezetet, amiben más pénzügyi változások mellett szerepel a tranzakciós illeték csökkentése is. Ha a parlament elfogadja az indítványt, akkor a 20 ezer forint alatti utalásokért nem kellene többé fizetni, a 20 ezer fölöttiekért pedig a 20 ezer fölötti részre egységesen évi 800 forint lesz az illeték. A Portfolio szerint az éves illeték független az átutalások számától, idén a csonka évre nem is 800, hanem csak 400 forintot kell fizetniük a bankoknak.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint évente 12-13 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket fizet a bankszektor a lakossági átutalások után, ez az új szabályok alapján drasztikusan csökkenne, évente legalább 4,3-4,5 milliárd forinttal. A Pénzügyminisztérium becslése szerint ennél is nagyobb a különbség.

Ez a könnyítés szükséges az azonnali átutalási rendszer bevezetéséhez is. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.