Orbán szlovén szövetségese otthagyja a Néppártot, ha kizárják a Fideszt

POLITIKA
2019 március 14., 16:14
comments 205

Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) elhagyja az Európai Néppártot (EPP), és külön szövetséget alakít Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, ha a Fideszt kizárják az Néppártból, közölte a Demokracija nevű szlovén hetilapban Branko Grims, az SDS egyik vezető tisztségviselője.

photo_camera Manfred Weber és Orbán Viktor zászlót lengetnek az SDS kampányrendezvényén szlovéniai Celjén 2018. május 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Nem fecsérelhetünk egy percet sem egy olyan csoportra, amely kiutasítja vagy kilöki Orbánt a soraiból” - hangsúlyozta Grims a lapnak. Hozzátetette, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén az SDS egy új politikai csoportosulást keres majd magának Orbán Viktorral a visegrádi négyek keretében.

A visegrádi csoportnak saját nézetei vannak, és úgy vélem, ezek a nézetek az egyedüli egészséges alapjai az Európai Unió (EU) hosszú távú jövőjének” - mondta Grims. 
Branko Grims úgy látja, hogy a Néppárton belül működő baloldali erők ki akarnak zárni, de legalábbis kiszorítani pártcsaládon belül mindent, ami jobboldali, hogy aztán egy ilyen Néppártot csatlakoztassanak a baloldali blokkhoz, élén a szocialistákkal. 

A SDS egyébként Orbán Viktor egyik legszorosabb szövetségesének számít, még a párt kampányrendezvényein is felszólalt. Az utóbbi években pedig Habony Árpádhoz köthető, magyar üzletemberek kezdtek komoly pénzeket kezdtek önteni a jobboldali szlovén médiába. Az egyikük Schatz Péter, a Ripost nevű kormányzati bulvárlap korábbi tulajdonosa. 

Az EPP szlovén tagpártjai közül a parlamenten kívüli Szlovén Néppárt (SLS) is ellenzi a Fidesz kizárását, a valamivel liberálisabb Új Szlovénia (NSi) azonban a Fidesz-tagság felfüggesztését támogatja. 

Az Európai Néppárt tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az ügy az Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre. 

Orbán Viktor a múlt héten arról beszélt, hogy ha kizárják a Fideszt a Néppártból, akkor először a lengyel Jog és Igazságossággal kezd tárgyalni egy új szövetség létrehozásáról. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.