7 órát voltak magánzárkában, mert kamudrogokra figyelmeztettek a bulinegyedben

2019 március 21., csütörtök 16:19
264

Tegnap délelőtt a rendőrség rongálás miatt fogta el Molnár Bencét a Szimpla Kert sajtósát és G. Német Dánielt, aki a kultúrált éjszakai szórakozásért már több projektet is indított. A rendőrség szerint 500 ezer forintos kárt okoztak, mikor a bulinegyed vendégeit figyelmeztető „All drugs are fake here” (Itt minden drog kamu) üzeneteket fújtak fel az úttestre.

Rendőri intézkedés Molnár Bence és G. Német Dániel ellen a Kazinczy utcában 2019. március 20-án. Forrás: Kazinczy utca / Kazinczy street Facebook

A környék vendéglátósai tavaly ősszel azért kezdtek magánakcióba, mert úgy érzik, a rendőrség semmit nem tesz a turistákat évek óta átverő, agresszív bűnözők ellen. Arról, hogyan árulják a Kazinczyban a majorannát és a sütőport több tízezer forintért, korábban videóriportban mi is részletesen beszámoltunk:

Molnár és G. Német a 444 kérdésére elmondták, hogy a februári figyelmeztető feliratok elég látványosra sikerültek és így hatásosnak bizonyultak, a dealerek kényelmetlenül érezték magukat és egy időre távol maradtak. De a festékspray néhány hét alatt lekopott, ezért akarták felfrissíteni a figyelmeztető feliratokat.

Tegnap délelőtt fél 11 körül térfigyelő kamerák képei alapján közterületfelügyelők érkeztek az utcába és tetten érték őket. Elismerte a feliratok felfestését, majd később három rendőr is kiszállt, de intézkedés másfél óráig nem történt. Végül a rendőrök megkérték a két férfit, hogy menjenek velük, de az csak később derült ki, hogy letartóztatták őket. Ezután közel 7 órát töltöttek magánzárkában, amíg a Kazinczyban a helyszínelés folyt.

G. Német szerint az eljáró rendőrök végig nagyon normálisan viselkedtek velük: „Teljesen ki vannak égve a rendőrök, hogy azért kellett bevinni bennünket, mert annyira reflektorfénybe kerül bármi, ami a bulinegyedben történik, hogy ha nem intézkednek, akkor azonnal elverik rajtuk.”

Molnárnak úgy tűnt, a rendőrség teljesen tehetetlen, mivel a Kazinczy utcai dealerek nem illegális szereket árulnak: „A kamudrogot áruló dealereket bevihetik, de 12 óra után a rendőrök arcába röhögnek és mennek vissza árulni az utcára.”

A rendőrök Molnárnak is elmondták, hogy a kerületre irányuló médiafigyelem, súlyosbítja a tettüket, bár az nem világos, hogy a kamudrogot árulók tetteit miért nem súlyosbítja ugyanez a médiafigyelem.

Molnár és G. Német a graffitizésért járó 500 ezer forintos kár miatt fellebezni akar. Mivel az úttestre fújt festék nem okoz maradandó károkat, abban bíznak, hogy szabálysértésre módosítják az esetet, de ügyvédjük szerint a körülmények miatt talán még az sem fogja megállni a helyét.

Közben tegnap éjszaka valakik az összes feliratból megpróbálták eltüntetni a „fake” szót, a környékbeliek arra tippelnek, hogy a dealerek jobban örülnének csak simán a „Drug zone” feliratoknak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt