Orbán Viktor ott van az uniós csúcson, pedig a migráció napirendre sem került

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Megkezdődött csütörtökön délután Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezlet. Az első napon az uniós vezetők megvitatják az EU-ból való tervezett brit kilépés, a Brexit fejleményeit. Az ülésen Theresa May brit miniszterelnök várhatóan ismerteti az alsóház múlt hét második felében megszavazott javaslatát arról, hogy hosszabbítsák meg a brit uniós tagság megszűnésének jelenlegi határidejét, ami az EU-szerződések alapján március 29-én járna le. May június 30-ig szeretne haladékot kérni. Az unióban maradó tagállamok vezetői már jelezték, hogy hivatalos brit bejelentés esetén fontolóra veszik a javaslatot. 

Orbán Viktor és Andrej Babis cseh kormányfő az EU-csúcs elején BrüsszelbenFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Hosszú évek óta ez a csúcstalálkozó lesz az első, amin egyáltalán nem szerepel a napirendjén a migráció kérdése. Ugyanakkor egy csomó más fontos kérdések szóba kerülnek:

  • Az uniós vezetők pénteken stratégiai menetrendet készítenek az egységes piac, a tőkepiaci unió, valamint a digitális politika, az iparpolitika és a kereskedelempolitika továbbfejlesztéséről.
  • Az Európai Tanács megbeszélést folytat az úgynevezett európai szemeszter idei prioritásairól, és várhatóan jóváhagyja az euróövezet gazdaságpolitikájáról szóló ajánlást.
  • A külkapcsolatokat illetően az Európai Tanács elő fogja készíteni az április 9-én tervezett EU-Kína csúcstalálkozót, továbbá - a globális helyzetre is figyelve-  általánosságban tárgyal az EU és Kína közötti kapcsolatokról.
  • A csúcstalálkozón az éghajlatváltozással kapcsolatban az uniós vezetők általános politikai prioritásokat határoznak meg, azzal a céllal, hogy az Európai Unió 2020-ig hosszú távú stratégiát terjeszthessen elő a témába vágó párizsi megállapodással összhangban.
  • Az állam-, illetve kormányfők áttekintik az álhírek elleni küzdelem és a szándékos félreinformálás kezelése terén elért eredményeket is, valamint foglalkoznak a május végén esedékes európai parlamenti és a nemzeti választások EU-szerte biztosítandó védelmével.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.