Orbán Viktor ott van az uniós csúcson, pedig a migráció napirendre sem került

2019 március 21., csütörtök 15:24
182

Megkezdődött csütörtökön délután Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezlet. Az első napon az uniós vezetők megvitatják az EU-ból való tervezett brit kilépés, a Brexit fejleményeit. Az ülésen Theresa May brit miniszterelnök várhatóan ismerteti az alsóház múlt hét második felében megszavazott javaslatát arról, hogy hosszabbítsák meg a brit uniós tagság megszűnésének jelenlegi határidejét, ami az EU-szerződések alapján március 29-én járna le. May június 30-ig szeretne haladékot kérni. Az unióban maradó tagállamok vezetői már jelezték, hogy hivatalos brit bejelentés esetén fontolóra veszik a javaslatot.

Orbán Viktor és Andrej Babis cseh kormányfő az EU-csúcs elején Brüsszelben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Hosszú évek óta ez a csúcstalálkozó lesz az első, amin egyáltalán nem szerepel a napirendjén a migráció kérdése. Ugyanakkor egy csomó más fontos kérdések szóba kerülnek:

  • Az uniós vezetők pénteken stratégiai menetrendet készítenek az egységes piac, a tőkepiaci unió, valamint a digitális politika, az iparpolitika és a kereskedelempolitika továbbfejlesztéséről.
  • Az Európai Tanács megbeszélést folytat az úgynevezett európai szemeszter idei prioritásairól, és várhatóan jóváhagyja az euróövezet gazdaságpolitikájáról szóló ajánlást.
  • A külkapcsolatokat illetően az Európai Tanács elő fogja készíteni az április 9-én tervezett EU-Kína csúcstalálkozót, továbbá - a globális helyzetre is figyelve- általánosságban tárgyal az EU és Kína közötti kapcsolatokról.
  • A csúcstalálkozón az éghajlatváltozással kapcsolatban az uniós vezetők általános politikai prioritásokat határoznak meg, azzal a céllal, hogy az Európai Unió 2020-ig hosszú távú stratégiát terjeszthessen elő a témába vágó párizsi megállapodással összhangban.
  • Az állam-, illetve kormányfők áttekintik az álhírek elleni küzdelem és a szándékos félreinformálás kezelése terén elért eredményeket is, valamint foglalkoznak a május végén esedékes európai parlamenti és a nemzeti választások EU-szerte biztosítandó védelmével.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt