Macron szerint a Néppárt döntésének azok a vesztesei, akiket Orbán megsértett

POLITIKA
2019 március 22., 17:57
comments 124

A Fidesz tagságának felfüggesztése nagyon hasonlít az elmúlt években hozott számos néppárti döntésre, amelyekben nem az elveket helyezték előtérbe, hanem a törzsi logika érvényesült - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozóját követően újságírói kérdésre válaszolva.

photo_camera Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Macron leszögezte, hogy mivel pártja nem az EPP tagja, nem lehetnek elvárásai, de azért próbálta megfejteni, mi történt. Csakhogy ez saját bevallása szerint nehezen ment. A Fidesz tagságának felfüggesztéséről szóló határozat ugyanis 

„nem volt valódi döntés, valójában semmi sem változott”, 

hiszen az európai választás után a fideszesek ugyanúgy a néppárti frakcióban ülnek majd az Európai Parlamentben. (Manfred Weber néppárti frakcióvezető ezzel szemben hangsúlyozta, hogy a döntés értelmében a Fidesz minden jogát elveszíti a párt testületeiben.)

Az eredmény „bizonyára jó hír az Európai Néppártnak és Orbán Viktornak, de nem biztos, hogy jó az európai projektnek, e projekt szilárdságának és tisztaságának” - tette hozzá Macron, aki szerint számos kérdésről lehet vitatkozni, de vannak olyan alapok, amelyeknek megkérdőjelezhetetlennek kell lenniük. 

Együttérzését fejezte ki azon néppártiakkal, akiket megbántottak, és ennél sokkal egyértelműbb eredményt akartak, szerinte ők a szavazás igazi vesztesei. (Itt nyilván azokra célzott, akik a Fidesz kizárását kezdeményezték, és akiket Orbán „hasznos idiótáknak” nevezett.)

Macron ugyanakkor hangsúlyozta, hogy amúgy a személyes kapcsolata jó Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök hivatalos álláspontja szerint egyébként nem függesztették fel őket. (EUractiv, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.