Elhunyt a kém, aki elkapta Eichmannt

külföld
2019 március 24., 07:44
Rafi Eitan 2011. december 12-én, Eichman halálos ítéletének 50. évfordulóján a jeruzsálemi parlamentben rendezett kiállításon.
photo_camera Rafi Eitan 2011. december 12-én, Eichman halálos ítéletének 50. évfordulóján a jeruzsálemi parlamentben rendezett kiállításon. Fotó: GALI TIBBON/AFP

Elhunyt Rafi Eitan, a Moszad-ügynök, aki azt a kommandót vezette, amelyik elfogta és elhurcolta Adolf Eichmannt Argentínában. A 92 éves korában elhunyt Eitant az izraeli hírszerzés egyik atyjának tekintették.

Eichmannt, aki a II. Világháború után Dél-Amerikába szökött, a holokauszt egyik legfőbb felelősének tartották. 1960-ban fogták el Argentínában, két évvel később hatmillió zsidó szisztematikus kiirtásában mondták ki bűnösnek, és felakasztották.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök búcsúüzenetében "az izraeli hírszerzés egyik hősének" nevezte. Az államfő, Reuven Rivlin "született harcosnak" nevezte, aki "mindig ragaszkodott küldetéséhez és ahhoz, amit igaznak gondolt".

Eitan 1926-ban, Oroszországból bevándorolt zsidók gyermekeként egy kibucban született az akkori brit mandátumterületen. 1948-ban megsérült hazája függetlenségi háborújában. A hadseregből leszerelvén csatlakozott a belföldi elhárításhoz, a Sin Béthez. Itt gyorsan emelkedett a ranglétrán, hamarosan a Sin Bét és a hírszerzés, a Moszad egyik vezetője lett.

Eitan nem csupán Eichmann elfogása miatt ismert és elismert kém. Ő volt az amerikai titkosszolgálati elemző, Jonathan Pollard tartótisztje is - az amerikairól a 80-as években derült ki, hogy több ezert szigorúan titkos iratot játszott át Izraelnek, amiért 1985-ös elfogása után 30 év börtönre ítélték. Az FBI akkor Eitan ellen is elfogató parancsot adott ki. Aggkorára Eitan politikai szerepet is vállalt, a centrista Gil Párt színeiben 2006-2009 között nyugdíjügyi miniszter volt. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.