Elhunyt a kém, aki elkapta Eichmannt

2019 március 24., vasárnap 7:44
124
Rafi Eitan 2011. december 12-én, Eichman halálos ítéletének 50. évfordulóján a jeruzsálemi parlamentben rendezett kiállításon. Fotó: GALI TIBBON/AFP

Elhunyt Rafi Eitan, a Moszad-ügynök, aki azt a kommandót vezette, amelyik elfogta és elhurcolta Adolf Eichmannt Argentínában. A 92 éves korában elhunyt Eitant az izraeli hírszerzés egyik atyjának tekintették.

Eichmannt, aki a II. Világháború után Dél-Amerikába szökött, a holokauszt egyik legfőbb felelősének tartották. 1960-ban fogták el Argentínában, két évvel később hatmillió zsidó szisztematikus kiirtásában mondták ki bűnösnek, és felakasztották.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök búcsúüzenetében "az izraeli hírszerzés egyik hősének" nevezte. Az államfő, Reuven Rivlin "született harcosnak" nevezte, aki "mindig ragaszkodott küldetéséhez és ahhoz, amit igaznak gondolt".

Eitan 1926-ban, Oroszországból bevándorolt zsidók gyermekeként egy kibucban született az akkori brit mandátumterületen. 1948-ban megsérült hazája függetlenségi háborújában. A hadseregből leszerelvén csatlakozott a belföldi elhárításhoz, a Sin Béthez. Itt gyorsan emelkedett a ranglétrán, hamarosan a Sin Bét és a hírszerzés, a Moszad egyik vezetője lett.

Eitan nem csupán Eichmann elfogása miatt ismert és elismert kém. Ő volt az amerikai titkosszolgálati elemző, Jonathan Pollard tartótisztje is - az amerikairól a 80-as években derült ki, hogy több ezert szigorúan titkos iratot játszott át Izraelnek, amiért 1985-ös elfogása után 30 év börtönre ítélték. Az FBI akkor Eitan ellen is elfogató parancsot adott ki. Aggkorára Eitan politikai szerepet is vállalt, a centrista Gil Párt színeiben 2006-2009 között nyugdíjügyi miniszter volt. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt