Öt éve adták át, de még mindig drágul a 4-es metró, de szerencsére már fideszesek is keresnek rajta

Budapest
2019 március 25., 06:43
comments 133

Átadása óta 23 milliárd forinttal drágult a 4-es metró, és ebből 12,5 milliárd ment kártérítésekre. Már viszont fideszesek is gazdagodnak ebből a pénzből, az alagútfúró konzorciumot ugyanis a nyilvánosság kizárásával zajló ügyek egy részében Trócsányi László igazságügyminiszter ügyvédi irodája képviseli. A 24.hu értesülései szerint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda vezényletével az alagútépítő társaság tavaly év végén újabb kártérítési pert indított a BKV ellen. A tét 35 millió euró, azaz további 11 milliárd forint, ekkora összegnél pedig az ügyvédi díj is eléggé magas lehet.

A 24.hu közérdekű adatigényléssel fordult a BKV-hoz a 4-es metró miatt indított kártérítési perek ügyében, a válaszból pedig kiderült, hogy

 • összesen 47 kártérítési per indult a közlekedési társaság ellen.
 • A perek közül 40 zárult le, 7 van folyamatban.
 • Az eljárások többsége – 38 per – a nyilvánosság teljes kizárása mellett választottbíróság elé került.
 • A BKV 31 esetben fizetett kártérítést, összesen 12 milliárd 348 millió forintnyi közpénzt.
 • 17 per a BKV teljes vagy részleges pervesztességével zárult.
 • 13 eljárás a közlekedési társaság teljes vagy részleges pernyertességével ért véget.
 • 5 eljárás ítélet nélkül megszűnt.
 • 3 esetben a pernyertesség aránya 50-50 százalék.
 • Mindössze 2 per zárult egyezséggel.

A társaságnak 38 milliárdos kerete van az esetleges kifizetésekre, ebből ment el 23 milliárd, tehát 15 maradt a hátralévő 7 perre, melyek közül a legjelentősebb a francia, német, osztrák és magyar cégek alkotta Bamco alagútépítő konzorcium által tavaly év végén indított kártérítési per, amelyben 35 millió euró, azaz 11 milliárd forint a tét.

Ebben képviseli a konzorciumot Trócsányi irodája, tehát a miniszter irodája közpénzből keres a Fidesz által az ország legnagyobb korrupciós ügyeként emlegetett botrányából. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt