Öt éve adták át, de még mindig drágul a 4-es metró, de szerencsére már fideszesek is keresnek rajta

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Átadása óta 23 milliárd forinttal drágult a 4-es metró, és ebből 12,5 milliárd ment kártérítésekre. Már viszont fideszesek is gazdagodnak ebből a pénzből, az alagútfúró konzorciumot ugyanis a nyilvánosság kizárásával zajló ügyek egy részében Trócsányi László igazságügyminiszter ügyvédi irodája képviseli. A 24.hu értesülései szerint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda vezényletével az alagútépítő társaság tavaly év végén újabb kártérítési pert indított a BKV ellen. A tét 35 millió euró, azaz további 11 milliárd forint, ekkora összegnél pedig az ügyvédi díj is eléggé magas lehet.

A 24.hu közérdekű adatigényléssel fordult a BKV-hoz a 4-es metró miatt indított kártérítési perek ügyében, a válaszból pedig kiderült, hogy

  • összesen 47 kártérítési per indult a közlekedési társaság ellen.
  • A perek közül 40 zárult le, 7 van folyamatban.
  • Az eljárások többsége – 38 per – a nyilvánosság teljes kizárása mellett választottbíróság elé került.
  • A BKV 31 esetben fizetett kártérítést, összesen 12 milliárd 348 millió forintnyi közpénzt.
  • 17 per a BKV teljes vagy részleges pervesztességével zárult.
  • 13 eljárás a közlekedési társaság teljes vagy részleges pernyertességével ért véget.
  • 5 eljárás ítélet nélkül megszűnt.
  • 3 esetben a pernyertesség aránya 50-50 százalék.
  • Mindössze 2 per zárult egyezséggel.

A társaságnak 38 milliárdos kerete van az esetleges kifizetésekre, ebből ment el 23 milliárd, tehát 15 maradt a hátralévő 7 perre, melyek közül a legjelentősebb a francia, német, osztrák és magyar cégek alkotta Bamco alagútépítő konzorcium által tavaly év végén indított kártérítési per, amelyben 35 millió euró, azaz 11 milliárd forint a tét.

Ebben képviseli a konzorciumot Trócsányi irodája, tehát a miniszter irodája közpénzből keres a Fidesz által az ország legnagyobb korrupciós ügyeként emlegetett botrányából. (24.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.