A londoni alsóház jóváhagyta a brexit halasztását

eu
2019 március 27., 21:47
comments 93

Szerda éjjel nagy többséggel, 441:105 arányban jóváhagyta a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének elhalasztását.

Az Egyesült Királyság eredetileg ezen a héten, pénteken lépett volna ki az EU-ból, de az alsóház az elmúlt hetekben kétszer is elutasította a brexit feltételrendszeréről kidolgozott, az EU-val novemberben kötött megállapodást.

Theresa May brit miniszterelnök ezért a múlt héten hivatalosan kezdeményezte az EU-nál a brexit határidejének június 30-ig terjedő halasztását.

Az EU a múlt heti csúcsértekezleten végül olyan megoldásra jutott, hogy ha a brit parlament ezen a héten elfogadja a brexit-megállapodást, a kilépés május 22-ig, az európai parlamenti választások előtti napig halasztható.

A brexit-egyezmény újbóli elutasítása esetén viszont a halasztás április 12-ig tart, addig Londonnak ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni az EP-választásokon.

Ezt a halasztási forgatókönyvet hagyta jóvá az alsóház a szerda éjjeli szavazáson 441:105 arányban.

Viszont a brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget a londoni alsóház esti szavazásán. Az alsóház hétfőn hagyta jóvá azt az indítványt, ami alapján a képviselők saját kezdeményezésükre szavazhatnak (nem kötelező erejű, véleményjelzési céllal) a brexit feltételrendszeréről novemberben elért, de a házban kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás különböző alternatíváiról.

A szerdai vitanapra beterjesztett 8 napirendi javaslat a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének lehetővé tételétől az újabb népszavazáson át a brexit törléséig terjedt. A javaslatok közül több is indítványozta, hogy az Egyesült Királyság a kilépés után is maradjon szoros, intézményes kapcsolatban az EU-val. Az egyik indítvány szerint London például az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja maradna, és kérné visszavételét az Európai Szabadkereskedelmi Társulásba (EFTA). De a nyolc alternatív indítvány közül egyik sem kapott többséget. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.