A spanyol nyomozók szerint az észak-koreai követségre betörők az FBI-jal is kapcsolatba léptek

külföld
2019 március 27., 06:52
comments 46

Az FBI-jal is kapcsolatba léptek az Észak-Korea madridi követségére 2019. február 22-én behatoló, onnan a hírek szerint érzékeny adatokat, talán még egy, a diplomáciai üzenetek dekódolására használt számítógépet is megszerző fegyveres csoport tagjai, állítja az ügyet vizsgáló spanyol bíró, José de la Mata Adrian. A február 22-i betörés ügyében folyó nyomozás részletei ezidáig titkosak voltak, de a spanyol Legfelsőbb Bíróság most feloldotta a nyomozás titkosítását.

Észak-Korea madridi nagykövetségének bejárata. 2019. február 22-én tíz, felfegyverzettnek tűnő támadó hatolt be az épületbe, ahonnan talán még egy, a diplomáciai üzenetek dekódolására használt számítógépet is ellophattak.
photo_camera Észak-Korea madridi nagykövetségének bejárata. 2019. február 22-én tíz, felfegyverzettnek tűnő támadó hatolt be az épületbe, ahonnan talán még egy, a diplomáciai üzenetek dekódolására használt számítógépet is ellophattak. Fotó: Google Street View

Február 22-én tíz, a hírek szerint csak fegyvermásolatokkal felfegyverzett támadó hatolt be. Adrian bíró állítása szerint a támadók "Észak-Korea felszabadítását" követelték, és sikertelenül próbálták rávenni a követség diplomatáit a dezertálásra. Adrian szerint a támadók "addig verték az áldozataikat, amíg azok már nem tanusítottak ellenállást, majd megkötözték és mozgásképtelenné tették őket".

Adrian nem nevezte meg, hogy milyen csoport követhette el a támadást, de később a Cheollima Civil Defense nevű disszidenscsoport magára vállalta az akciót. Azt tagadták, hogy fel lettek volna fegyverkezve, vagy hogy bárkit is bántottak volna.

Adrian ennél érdekesebb részleteket is elárult. Szerinte a támadók Spanyolországból az Egyesült Államokba menekültek, ahol az egyikük, egy mexikóban született amerikai állampolgár, Adrian Hong Chang még az FBI-jal is kapcsolatba lépett, hogy "információt adjon a történtekről, és átadja a megszerzett adatokat".

A CCD elismerte ezt, mint írták, "a szervezet megosztotta nagyértékűnek tűnő értesüléseit az FBI-jal az Egyesült Államokban". Azt állítják, hogy az FBI-jal kötött megállapodásuk szerint az együttműködést mindkét fél bizalmasan kezeli. "Az értesüléseinket önként adtuk át az ő kérésükre, nem saját kezdeményezésünkre" - írták, hozzátéve, hogy "egyetlen kormány sem vett részt az akcióban, és egyetlen kormánynak se volt tudomása róla a történtek előtt". (Via Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.