Patai Mihály: Magyarország pár hónapon belül akár be tudna lépni az eurózónába

gazdaság
2019 március 27., 14:33
comments 239

Patai Mihály az MNB-alelnökjelölti meghallgatásán a parlament gazdasági bizottsága előtt kérdésre válaszolva azt mondta, a devizahitelesek ügyét lezártnak tekinti, a Parlament döntött, a bankszektor pedig 1000 milliárdos veszteséget szenvedett el.

De mondott mást is. Székely Sándor független parlamenti képviselő kérdésére a magyar euróbevezetésről azt mondta, szerinte nyitott kérdés: Magyarország és Csehország akár most is, pár hónapon belül be tudna lépni az eurózónába, a magyar mutatók körül csak az államadósság mértéke kérdés, de hozzátette: ő csak a pénzügyi szempontokat látja, „az euró bevezetése viszont nemzeti stratégiai kérdés”.

A 65 éves közgazdász 2006 óta az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. 2008 és 2011 között a Budapesti Értéktőzsde Zrt. elnöke, 2011-2012-ben, majd lemondása után 2013-tól újra a Magyar Bankszövetség elnöke. Az MNB-nek nemcsak az alelnöke, de a monetáris tanácsának is a tagja lesz.

2016-ban a bezáratott Népszabadság egyik utolsó lapszáma írta meg, hogy Matolcsy György jegybankelnök Patai Mihály Unicredit-vezér egyik luxuslakását használja a Budai Vár oldalában, és ez súlyos összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, hiszen az MNB felelős az összes pénzintézet piaci felügyeletéért.

Patai Mihály 2016-ban két példányt is dedikáltatott Lengyel László könyvéből, az egyiket magának. Éppen aznap délelőtt mondta Matolcsy a Parlamentben, hogy blöff, hogy Patai lakásában lakott. Az albérletről szóló cikk volt az egyik utolsó, ami a Népszabadságban megjelent, a lap megszüntetése előtt.
photo_camera Patai Mihály 2016-ban két példányt is dedikáltatott Lengyel László könyvéből, az egyiket magának. Éppen aznap délelőtt mondta Matolcsy a Parlamentben, hogy blöff, hogy Patai lakásában lakott. Az albérletről szóló cikk volt az egyik utolsó, ami a Népszabadságban megjelent, a lap megszüntetése előtt.

Patai más ingatlanügyben pedig az MNB alapítványaihoz volt köze(Napi)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.